Sargeant beklaagt zich: 'Stap tussen F2 en F1 is te groot'

Opvallende kritiek van de winnaar van het F1 crash-kampioenschap. Volgens Williams-vedette Logan Sargeant is de sprong van de Formule 2 naar de Formule 1 op dit moment eigenlijk te groot.

Sargeant beklaagt zich: 'Stap tussen F2 en F1 is te groot'

Na decennia van onduidelijkheid heeft de FIA de ladder naar de Formule 1 de laatste jaren redelijk op orde. Aspirant F1-coureurs beginnen in de Formule 4, waarna ze via de Formula Regional, FIA Formule 3 en Formule 2 de top van de sport kunnen bereiken.

Vanwege het soms vrij bijzondere selectieproces voor vers F1-talent kan niet elke nieuwe kandidaat even goed omgaan met het overbruggen van die laatste stap. Neem bijvoorbeeld Williams-coureur Logan Sargeant.

Een brug te ver

De eerst fulltime Amerikaan sinds 2006 wist afgelopen seizoen met de grootste moeite een tweede contract te bemachtigen bij Williams. Sargeant's rookie season zat namelijk vol weinig indrukwekkende prestaties en harde, kostbare crashes. Terugkijkend op 2023 heeft Logan daar echter een verklaring voor: het gat tussen F2 en F1 is simpelweg te groot:

"Ik vind dat de F2 een geweldige serie is die geweldige coureurs heeft, maar ik denk dat het gat tussen (F1 en F2) waarschijnlijk een beetje te groot is voor wat het zou moeten zijn. Er zijn gewoon zoveel meer fijne details in de Formule 1, en er zijn zoveel meer dingen die bijdragen aan de prestaties dan gewoon in de auto stappen en rijden zoals je in de F2 doet."

Complexiteit

Vanwege de kortere races en veel eenvoudigere auto's wordt er van F2-coureurs weinig meer verwacht dan dat ze gewoon heel hard rijden. Zaken zoals verschillende motorstanden, actieve differentiëlen en intelligent bandenmanagement komen in de serie simpelweg niet voor. Dat laatste vormde zelfs voor een talent als Oscar Piastri een flink struikelblok. Het grote verschil in complexiteit is volgens Sargeant een heikel punt bij de overstap vanuit de F2 naar de F1:

"Er zijn zoveel meer dingen waar je iets aan kunt doen wat betreft de rij-eigenschappen, waarvan je niet genoeg kunt doen in een F2-auto. Ik heb het gevoel dat dat het gedeelte is dat je mist. In de F2 stap je gewoon in en ga je rijden, terwijl er in de Formule 1 zoveel dingen bij elkaar moeten komen voordat je snel zal zijn. En dat is iets dat de F2 zeker mist. En ja, de auto's, gewoon naar mijn mening, zijn niet echt snel genoeg."

Sargeant's kantoor voor 2023, de Williams FW45.

2024

De Formule 2 rijdt al jaren met het Dallara F2 2018-chassis, waardoor de serie de aansluiting met de topklasse langzamerhand verloor. Voor 2024 is er echter een nieuwe bolide gepresenteerd, compleet met ground effect vloer.

De nieuwe auto moet het gat met de F1 verder gaan dichten, al is de techniek grotendeels hetzelfde. Op het gebied van complexiteit komt er dus geen 'verbetering'. Of de auto's sneller zullen worden valt nog te bezien.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool, Williams, FIA