Netflix breidt uit naar NASCAR

Ja hoor, het is zover: Drive To Survive heeft er een geduchte concurrent bij. In een poging voort te bouwen op het succes van de F1-docudramaserie komt Netflix met NASCAR: Full Speed.

Netflix breidt uit naar NASCAR

Sinds de release van het eerste seizoen in 2019 is Netflix Drive To Survive een razend succes. Mede door de lange pauzes als gevolg van de pandemie groeide de halve soapserie uit tot een megahit. Voor puristen was het aangedikte drama, misbruik van quotes en soundbytes en de overdreven presentatie moeilijk te slikken, maar het gewone publiek liep ermee weg.

Dat bewoog Netflix ertoe om een heuse Sports Series op te zetten. Naast DTS is er nu onder andere Tour de France: Unchained (wielrennen) en Full Swing (golf). Die laatste werd zelfs nog even ingezet voor een crossover.

Full speed

Als Amerikaans bedrijf met een neus voor drama en sport kon Netflix die andere grote raceserie uiteraard niet laten gaan. Dit jaar zet de streamingsdienst eindelijk de stap richting de thuismarkt met NASCAR: Full Speed.

De ongeïnspireerd getitelde show richt zich op de strijd voor de Playoffs, een bizar en hopeloos ingewikkeld eliminatiesysteem dat er halverwege het reguliere seizoen voor zorgt dat er uiteindelijk vier coureurs voor de titel kunnen gaan.

Geloofwaardigheid?

In tegenstelling tot de Formule 1 loopt NASCAR niet zo'n groot gevaar om de geloofwaardigheid en integriteit te verliezen. Dat is immers al jaren geleden gebeurd.

Met maatregelen als stage cautions, stage points en de eerder genoemde playoffs heeft de sport van zichzelf al een grote kermis gemaakt. Netflix kan zich dus vrij voelen om het allemaal zo dik mogelijk aan te zetten. Op 30 januari barst het feestje los.

Het playoff-systeem

We hebben het nu al een paar keer genoemd, maar wat is dat playoff-systeem nu eigenlijk? Voor een sport die hoofdzakelijk draait om in vrij simpele auto's keihard bochten naar links te nemen is het bijzonder complex.

Reguliere seizoen

Het reguliere NASCAR-seizoen werkt net zoals in de Formule 1: je kwalificeert voor de races en verdient punten met je eindpositie. Dat gaat 26 races zo door, langer dus dan een F1-seizoen. Voor race 27 wordt het speelveld echter compleet schoon geveegd en wordt de top 16 doorgesluisd naar de Playoffs.

Om je te kwalificeren voor de Playoffs moet je je in het reguliere seizoen dus in de top 16 gereden hebben op punten. Er is echter een uitzondering voor racewinnaars. Iedereen die een race wist te winnen in het reguliere seizoen krijgt automatisch toegang. Zijn dat er toch teveel, dan word er weer gekeken naar het aantal behaalde punten.

Elke NASCAR race is verdeeld in drie stages, afgebroken door neutralisaties. Aan het einde van de eerste en tweede stage worden er punten toegekend op de top 10 op dat moment, met 10 punten voor P1 en 1 voor P10. Aan het einde van de race wordt het standaard aantal punten voor de volledige race nog eens uitgekeerd.

Daarnaast kunnen er tijdens het normale seizoen 'Playoff Points' verdiend worden. De winst in een stage is 1 Playoff Point waard en een raceoverwinning 5. Ook krijgt de top 10 van het reguliere seizoen nog eens extra Playoff Points toegekend: 15 voor P1, 10 voor P2, en van 8 naar 1 voor de rest.

Playoffs

Na het standaard seizoen wordt de score van de de top 16 teruggebracht naar 3.000 punten, plus de verdiende Playoff Points. Die punten worden vervolgens op dezelfde manier als in het reguliere seizoen uitgedeeld over de daaropvolgende tien races. Na drie races worden de onderste vier coureurs geëlimineerd, tot er voor de finale vier mannen overblijven in de Final 4.

Final 4

Voor de Final 4 worden al die extreem ingewikkelde scoringssystemen die Billy-Joe en Mary-Beth met geen mogelijkheid kunnen begrijpen vrolijk bij het grofvuil gegooid. Het puntentotaal van de eerste negen races in de Playoffs doet er namelijk opeens niet meer toe. Met een blanco score achter hun naam kunnen alle vier coureurs gewoon kampioen worden.

Het enige wat ze hoeven te doen is als hoogste van de vier te finishen. Zo kunnen coureurs die in het normale seizoen eigenlijk geen potten konden breken, maar toch toevallig een race gewonnen hadden, doodleuk weglopen met de titel.

Autosport
  • NL Beeld / Proshots,