Officieel: Formule 1 naar Madrid in 2026

De kogel is door de kerk: vanaf 2026 stapt de Grand Prix van Spanje over naar een semi-stratencircuit in Madrid.

Officieel: Formule 1 naar Madrid in 2026 

Het hing al even in de lucht, maar nu is het toch echt een feit. Voor het eerst sinds 1990 zal de Grand Prix van Spanje verreden gaan worden op een ander circuit dan dat van Barcelona. Vanaf 2026 strijkt het F1-circus namelijk neer op een semi-stratencircuit gebouwd rond het IFEMA-evenementencentrum in Madrid.

IFEMA Madrid Circuit

Het IFEMA Madrid Circuit is een combinatie van permanente secties en bestaande straten. De baan is daardoor vergelijkbaar met het verlaten circuit van Vietnam en het rondje parkeerplaats in Miami.

De layout is een mix van vloeiende bochten in het permanent gedeelte en 90 graden hoeken in de straat-sectie. Met een lengte van bijna 5,5 kilometer is het circuit vrij lang, maar van enorme rechte stukken is dit keer geen sprake.

De nieuwe filosofie

Ondanks de historie en traditie die gepaard gaat met Circuit de Catalunya past Madrid veel beter in de huidige filosofie van de Formule 1. Commerciële rechtenhouder Liberty Media zet immers vol in op de meer lucratieve, logistiek eenvoudiger te organiseren straatraces in bekende wereldsteden.

Zo is de Formule 1 eigenlijk meer een toeristische trekpleister dan serieuze sport. Met de Grand Prix van Las Vegas als ideaal voorbeeld zullen er ongetwijfeld nog veel meer soortgelijke circuits volgen.

Conflict in '26

De deal met Madrid is meteen vastgesteld voor tien edities van 2026 tot 2035. Vreemd genoeg loopt de deal met Barcelona echter nog tot en met 2026.

Aangezien Madrid de titel 'Grand Prix van Spanje' overgenomen heeft zullen we wellicht een terugkeer gaan zien van de GP van Europa. Een 'Grand Prix van Catalunya' zou politiek immers te gevoelig liggen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool