'Michael Andretti sloeg zelf deur naar Formule 1 dicht'

De afwijzing van Andretti Global is kennelijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Uit de officiële documentatie van de Formule 1 blijkt dat Michael Andretti en co een persoonlijke meeting met de FOM afgeslagen heeft.

'Michael Andretti sloeg zelf deur naar Formule 1 dicht'

Na meer dan een jaar vol controverse kreeg Andretti Global F1 alsnog de deksel op de neus. Met de claims dat het team geen waarde toevoegt, niet competent of competitief is en zelfs imagoschade oplevert voor de Formule 1 werd de aanvraag voor een plekje op de grid voor 2025 resoluut afgewezen. Naast de bovengenoemde redenen speelt er echter meer mee bij de afwijzing van Andretti: Michael Andretti zelf.

Steken laten vallen

Michael kreeg het afgelopen jaar in de F1-paddock al de reputatie van een arrogante blaaskaak die niet van ophouden wist. De voormalig McLaren-coureur klopte bij meerdere teams aan op zoek naar steun, en liet zich maar al te vaak gelden in de media wanneer het tegenzat.

Daarmee joeg hij de nodige prominente figuren tegen het harnas in, maar liet hij wel merken dat hij er alles aan zou doen om op de grid te komen. Ondanks de schijn van vastberadenheid vanuit het Andretti-kamp lieten de Amerikanen echter toch wat cruciale steken vallen bij de aanvraag voor 2025. Michael schoffeerde de FOM top namelijk door een uitnodiging te negeren.

Links laten liggen

Na de goedkeuring van de FIA startte FOM een eigen beoordelingsproces om Andretti's aanvraag af te wegen. Na een brief met een vragenlijst nodigden de officials Andretti uit voor een persoonlijke meeting om zijn verhaal te kunnen doen. Die optie liet Michael echter links liggen:

"Na de aankondiging van de FIA schreven we naar de aanvrager op 10 oktober 2023, waarbij we het beoordelingsproces uiteenzetten, en de details van de afwegingen en het besluitproces waar we onze commerciële beoordeling aan zouden ontlenen. De Process Letter bevatte een lijst met vragen voor de aanvrager, waarop de aanvrager antwoord leverde op 24 oktober 2023."

"Nadat we de kans hadden gehad om de reacties van de van de aanvrager af te wegen met onze eigen overwegingen schreven we vervolgens naar de aanvrager op 12 december 2023 met de uitnodiging voor een persoonlijke meeting in ons kantoor zodat de aanvrager zijn inschrijving kon presenteren, maar de aanvrager accepteerde dit aanbod niet."

De precieze reden achter Andretti's beslissing om de uitnodiging te negeren is niet in het document terug te vinden. Het is echter duidelijk dat Michael het spelletje in ieder geval niet bijzonder slim meegespeeld heeft.

De precieze stappen volgend die uiteengezet werden door de FOM was immers cruciaal om überhaupt een kans te maken op een toezegging. Die kans liet Andretti echter liggen. De volgende kans komt pas in 2028 met officiële, concrete steun van nieuwe power unit leverancier General Motors.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press