F1 stelt gerust: Suzuka blijft tot 2029

Goed nieuws voor puristen! Het iconische circuit van Suzuka blijft nog minimaal vijf jaar op de kalender.

F1 stelt gerust: Suzuka blijft tot 2029

De Formule 1 maakt zichzelf de laatste tijd bepaald niet populair met de aankondiging van allerlei zielloze nieuwe races. Met het oog op commerciële belangen werden evenementen als Miami, Las Vegas en Madrid met veel bombarie naar voren geschoven, terwijl populaire traditionele circuits bij het vuil werden gezet.

Nadat Japanse megastad Osaka zich opwierp als nieuwe kandidaat voor de zoveelste straatrace leek de legendarische baan van Suzuka ook op de dodenlijst te komen.

Goed nieuws

Voor het eerst in lange tijd heeft de Formule 1 echter een keer goed nieuws voor ons. Het contract met Suzuka is namelijk voor nog eens vijf jaar verlengd tot 2029. De Grand Prix van Japan zoals we die al decennia kennen is daarmee voorlopig veiliggesteld. Een deal met Osaka voor een tweede race in Japan is echter nog niet van tafel.

Onaantastbaar

In tegenstelling tot private circuits zoals Paul Ricard en Catalunya wordt Suzuka beschermd door een grote speler in de Formule 1. Het circuit werd in 1963 immers aangelegd door Honda.

Nu de fabrikant zich opnieuw vastgelegd heeft aan de sport met Aston Martin is Suzuka zelfs in de hyper-commerciële, op winst beluste moderne F1 zo goed als ontastbaar. Honda kennende zal die situatie in 2029 zomaar compleet anders kunnen zijn. We kunnen voorlopig in ieder geval blijven genieten van het legendarische circuit.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool