Liberty Media zet Red Bull en Horner onder druk in zaak grensoverschrijdend gedrag

De commerciële rechtenhouder van de Formule 1 heeft zich kennelijk bemoeid met de interne Red Bull-zaak rond Christian Horner. De Amerikaanse mediagigant wil potentiële imagoschade voor de sport zoveel mogelijk beperken door Horner de deur uit te werken in Milton Keynes.

Liberty Media zet Red Bull en Horner onder druk in zaak grensoverschrijdend gedrag

Het zijn moeilijke tijden bij Red Bull Racing. Slechts een week vóór de onthulling van de nieuwe bolide voor 2024 kwam naar buiten dat teambaas Christian Horner beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag.

De 50-jarige Brit zou zich schuldig gemaakt hebben aan het lastigvallen en onder druk zetten van een vrouwelijke medewerker in het middle management. Van seksueel ongepast gedrag was in ieder geval geen sprake.

Horner moest zich afgelopen vrijdag tijdens een meer dan acht uur lange hoorzitting op het Red Bull Campus verantwoorden in de zaak. Het resultaat van dat proces is - waarschijnlijk in een poging om de RB20-onthulling niet te overschaduwen - nog niet naar buiten gebracht.

Liberty's bemoeienis

Van die onduidelijkheid zijn ze bij F1's commerciële overlords Liberty Media kennelijk niet gediend. Volgens F1-insider zou F1 CEO Stefano Domenicali namens het Amerikaanse conglomeraat namelijk rechtstreeks contact opgenomen hebben met Mark Mateschitz, zoon van Red Bull mede-oprichter Dietrich.

De Italiaan zou benadrukt hebben dat Liberty het vermeende gedrag van Horner absoluut niet zou kunnen accepteren, mocht het bewezen worden. De verdenking van lijkt echter al zwaar genoeg te wegen in Liberty's ogen. In een poging verdere imagoschade voor de sport te voorkomen zou Domenicali erop aangedrongen hebben Horner zo snel mogelijk de deur te wijzen.

Het kamp van Mateschitz zou gevoelig zijn voor die suggestie, aangezien de Oostenrijkse tak van het bedrijf lijnrecht tegenover Horner staat in het machtsvacuum dat ontstond na het overlijden van Dietrich. Christian zou zich juist verbonden hebben aan de Thaise Yoovidhya-familie

Liberty Media CEO Greg Maffei en Christian Horner.

Uitsluitsel

Het is niet bekend of en hoeveel invloed de bemoeienis van Liberty Media gehad heeft op het interne proces rond Christian Horner. De radiostilte rond de zaak lijkt erop te wijzen dat de eerste en enige teambaas van Red Bull Racing voorlopig nog niet naar een nieuwe vacature hoeft te zoeken.

Een harde, voor sommige mensen vervelende of dwingende managementstijl is immers geen uitzondering in een wereldje zoals de Formule 1. De aard van de beschuldigingen geeft Horner en Red Bull de mogelijkheid om het naast zich neer te leggen. Aangezien de onthulling van de RB20 nieuwe livery op 15 februari plaatsvindt zullen we nog even moeten wachten op uitsluitsel.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool