Wolff voorzichtig positief: 'We kunnen weer naar de kop komen'

De grondig vernieuwde Mercedes zorgt voor hoop bij Toto. Volgens de boomlange Oostenrijker heeft het team alle ingrediënten om weer vooraan mee te kunnen strijden.

Wolff voorzichtig positief: 'We kunnen weer naar de kop komen'

Toto en co beginnen weer voorzichtig te glimlachen. Na twee - naar Mercedes-maatstaven - dramatische seizoenen zet het team met de unieke ogende W15 vol in op een revanche.

De auto is de eerste in de serie Mercedes ground effect auto's die volledig afgestapt is van het zeropod-concept. Met een verbeterde cockpitpositie, een stabielere achteras en minder drag moet de machine de achtvoudig constructeurskampioenen weer op het juiste spoor zetten.

Voorspelbaarheid

Een van de grootste problemen met de voorgaande bolides was het totale gebrek aan consistentie en voorspelbaarheid. Zowel de W13 als de W14 konden van het ene op het andere weekend een enorme sprong in snelheid maken. De auto die in Saoedi Arabië Q2 niet kon halen scoorde in Brazilië immers doodleuk een 1-2. Met de W15 hoopt teamchef Toto Wolff dat de rust wedergekeerd is, zowel over een ronde als van weekend naar weekend:

"De auto is heel anders, niet alleen de aerodynamische oppervlakken maar vooral onderhuids. Er zijn veel mechanische wijzigingen. We hopen dat het zich zal vertalen naar meer voorspelbaarheid en een auto die de coureurs echt kunnen pushen."

Leiders, géén volgers

Gezien de dominantie van Red Bull en de claims van Mercedes het compleet anders te zullen doen was de verwachting dat het team het voorbeeld van hun rivalen tot op zekere hoogte zou volgen.

De W15 bewijst echter het tegendeel. Volgens Wolff heeft Mercedes dan ook niet naar de concurrentie gekeken, maar vooral naar zichzelf. Diezelfde aanpak leverde van 2022 naar 2023 weinig op, maar dit keer heeft de formatie uit Brackley kennelijk alsnog het lek boven:

"Het is het meest belangrijk dat je naar jezelf kijkt. Wat is het dat we mis hadden? Waarom was er geen correlatie van de virtuele wereld tot de echte wereld? En we hebben wat aanwijzingen gevonden en probeerden wat variabelen te elimineren."

Terug naar de kop?

Sinds de start van het ground effect-tijdperk is de grote vraag of Mercedes definitief de aansluiting terug zal weten te vinden met de absolute kop van het veld. Nu Lewis Hamilton aan de vooravond van zijn Ferrari-carrière staat is die vraag dringender dan ooit. Mercedes heeft immers nog maar één seizoen om de 'gestolen' achtste wereldtitel binnen te halen voor de Brit. Toto is voorzichtig positief dat Mercedes die stap dit jaar zal kunnen zetten:

"We weten dat het moeilijk is en een grote berg om te beklimmen want als een team ver voorligt zoals Red Bull vorig jaar, dan is het niet makkelijk. Maar we hebben een voortreffelijk rijdersduo, hopelijk een snelle auto en ik denk dat er goede ingrediënten zijn om terug naar de kop te komen."

Formule 1
  • Mercedes-Benz