Mercedes presenteert tweekleurige W15

De laatste Mercedes-dienstwagen voor Lewis Hamilton is geland. De zilver/zwarte W15 wijkt opnieuw af van het bekende recept.

Mercedes presenteert tweekleurige W15

Na twee jaar geploeter met de innovatieve maar teleurstellende zeropod werd duidelijk dat Mercedes het voor 2024 over een andere boeg zou gooien. De geruchten rond een 'zwarte Red Bull' bleken echter ongegrond te zijn.

De Mercedes W15 is namelijk niet alleen radicaal anders dan zijn voorgangers, maar ook vergeleken met de rest van de grid. De auto lijkt zelfs de filosofieën van Mercedes en de rest te combineren.

Bijzondere combinatie

Op de donkere persfoto's van Mercedes zijn de lijnen van W15 wat lastig te ontdekken. Gelukkig kunnen we de helderheid eenvoudig opschroeven. Onder meer helder licht komt het bijzondere concept van de auto naar voren.

In plaats van de Red Bull-stijl hooggeplaatste luchtinlaat met een grote onderlip heeft Mercedes bij de sidepods gekozen voor een hoekige opening die dicht tegen de neus geplaatst is. De zo in het oog springende 'vleugel' van de W13 en W14 is volledig verdwenen. De sidepods vloeien over in een langzaam aflopende lijn, vergelijkbaar met die van de W14B. Wel is er een veel diepere undercut te ontdekken.

De grote richels langs de motorkap en de 'kanon' uitstroomopening die voor de W14 zo typerend waren zijn ook afgezwakt. Een bijzondere beslissing, aangezien Red Bull ze juist overgenomen heeft.

Laatste kans

Met het unieke concept van de W15 blijft Mercedes opnieuw opvallend ver van de lijnen van het zo dominante Red Bull, in duidelijk contrast tegenover grote rivalen Ferrari.

De nieuwe ontwerprichting is op z'n zachtst gezegd gedurfd te noemen. Het is voor het team te hopen dat het lef om anders te zijn dit keer beloond wordt. Dit seizoen is immers de laatste kans om Sir Lewis Hamilton aan zijn zo felbegeerde achtste titel te helpen. Het dit keer zwart in plaats van groen aangezette nummer 44 zet in ieder geval een bescheiden toon.

Na de zilveren W13 en de zwarte W14 is de W15 een combinatie van. Dat is niet vanwege de wens om Mercedes heritage te combineren met sociale bewegingen zoals BLM, maar omdat de auto waarschijnlijk lichter is dan zijn voorganger. De W14 was immers alleen volledig zwart om al het naakte carbon beter te verbergen. Bij de W15 is dat kennelijk geen probleem meer.

Formule 1
  • Mercedes-Benz