'Laadpalen moeten uit tussen 16:00 en 21:00'

Er zit kennelijk een kink in de kabel bij de opmars van de EV. Netbeheerder Stedin roept op tot het uitschakelen van openbare laadpalen tussen vier en negen om het netwerk te ontzien.

'Laadpalen moeten uit tussen 16:00 en 21:00'

We moeten allemaal elektrisch. Het is simpelweg onvermijdelijk, aldus de westerse wereld. De overstap moet in ons koude kikkerlandje in het magische jaar 2030 echt van start gaan met het verkoopverbod op verbrandingsmotoren.

Tegen het Europese verbod in 2035 moet het aantal EV's zo goed als verviervoudigd zijn. Een prachtig idee, op papier. In de praktijk is het nu echter al een strijd om elektrische auto's op de weg te houden.

Overbelast

Althans, dat is wat regionaal netbeheerder Stedin te melden heeft. Het bedrijf slaat alarm vanwege de alsmaar toenemende druk op het elektriciteitsnetwerk. Omdat vrijwel iedere EV-eigenaar zijn wagen bij thuiskomst 's avonds aan de lader hangt dreigt het net overbelast te raken. De auto's worden immers pas de volgende ochtend weer uitgeplugd. Het net barst hierdoor 'uit zijn voegen', aldus Stedin tegenover de NOS.

Netbewust is niet genoeg

Het probleem rond laden is al langer bekend. Om overbelasting tegen te gaan hebben diverse grote steden het 'netbewust' laden ingevoerd. Dit houdt in dat openbare laadpalen bij de door Stedin genoemde piekuren minder stroom leveren. Zo worden de auto's langzamer opgeladen, maar blijft het net in ieder geval intact.

Dat is volgens de beheerder echter niet genoeg. Stedin voorspelt dat de stroomcapaciteit voor grote steden binnenkort voor 20 procent op zal gaan aan laadpalen. Voor elke laadpaal die uitgeschakeld wordt kan er een volledig huishouden op het net aangesloten worden.

Megaproject

Nu steeds meer huishoudens zich onafhankelijk maken van gas, en daardoor overstappen op elektrische warmtepompen en inductiefornuizen, loopt de druk op het net al steeds verder op. De elektrische auto komt daar nog eens bovenop. Om ruimte te bieden aan die enorm verhoogde vraag zal volgens Stedin vrijwel het hele land op de schop moeten.

Zo zal er maar liefst 105.000 kilometer aan kabel moeten worden gelegd en moeten er 54.000 transformatorhuisjes bijgebouwd worden. Ongeveer een derde van alle Nederlandse straten zal dus opengehaald moeten worden. Tegen de tijd dat dat project afgerond is, zal de vraag waarschijnlijk alweer verhoogd zijn.

Slechte PR

Pro-EV belangengroep Vereniging Elektrisch Rijders is uiteraard niet blij met de uitlatingen van Stedin. De reëele problemen met het elektriciteitsnet zien zij vooral als slechte PR voor elektrisch rijden. Het mag immers niet zo zijn dat praktische overwegingen en zorgen de opmars van de EV tegen gaan houden. Volgens woordvoerder Robert van Gent hebben elektrische auto's het immers al moeilijk genoeg:

"Dit is wel heel erg van dik hout zaagt men planken. Wat wij willen is echt slim laden met laadpalen die reageren op dreigende overbelasting en dan vermogen minderen."

"Dit soort oproepen kan een afschrikkende werking hebben op automobilisten die nu nog op benzine rijden en overwegen een elektrische auto aan te schaffen. De oproep komt bovenop de aangekondigde afschaffing van de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en de ondoorzichtigheid van tarieven van openbare laadpalen."

Elektrisch
  • NL Beeld / Regiofotografie