'F1 gaat rouleren met Europese Grand Prix' 

De Formule 1 stevent af op roulatiemodel voor de bekende Europese races. CEO Stefano Domenicali hint op een radicale nieuwe formule voor races als Zandvoort, Monza en Spa vanaf 2026.

'F1 gaat rouleren met Europese Grand Prix' 

Dit seizoen hoopt de Formule 1 een record te breken met een kalender met maar liefst 24 Grand Prix. De agressieve uitbreidingsdrang naar nieuwe groeimarkten vraagt echter om de nodige aanpassingen. Om meer races in Azië en Noord-Amerika mogelijk te maken zullen de traditionele Europese circuits moeten inschikken.

Aangezien de deals met Zandvoort, Spa Francorchamps, Imola, Monza en Monaco allemaal aflopen in 2025 heeft de F1 binnenkort de kans om een dergelijk plan in werking te stellen. Een van de meest prominente voorstellen is een roulatiemodel, waarbij de circuits elkaar jaar op jaar afwisselen.

Roulatie Grand Prix

Tegenover Motorsport.com liet FOM-opperhoofd Stefano Domenicali op typische wijze doorschemeren dat er druk gewerkt wordt aan zo'n format. De grote hoeveelheid Europese Grand Prix in 2026 én het verlopen van de deals zou de aanleiding zijn:

"Dat is een jaar waarbij er veel Grand Prix zullen zijn, vooral in Europa, waarbij we verschillende opties hebben die we kunnen nemen. Ik denk dat je in '26 iets interessants gaat zien. We bespreken het met andere promotors in Europa om iets te gaan doen dat binnenkort aangekondigd zal worden."

Europa blijft

Het mogelijke roulatiemodel is volgens Domenicali geen opmaat naar een volledig vertrek uit Europa. De recente deal voor een Grand Prix op een industrieterrein in Madrid bevestigt immers dat races op het oude continent nog levensvatbaar zijn:

"Ik denk dat Madrid één ding aantoont dat heel belangrijk was voor ons, om te zien dat de interesse voor de F1 er is, ook op het oude continent, terwijl iedereen dacht, 'Oh weet je, we moeten Europa uit, want er is geen interesse meer.' Maar we hebben het tegenovergestelde aangetoond."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press