Ford schaart zich achter Red Bull met F1-Academy sponsoring

De gemoederen zijn kennelijk bedaard bij Ford. Temidden van de affaire rond Christian Horner trekt de Amerikaanse autobouwer de banden toch strakker aan met de sponsoring van Nederlandse F1 Academy coureur Emely de Heus.

Ford schaart zich achter Red Bull met F1-Academy sponsoring

Het leek even op een vechtscheiding uit te lopen tussen Red Bull Racing en nieuwe motorpartner Ford. Nadat de controverse rond Christian Horner's vermeende grensoverschrijdende gedrag bekend werd was de Amerikaanse autogigant er als de kippen bij om om verduidelijking te vragen.

In de States liggen de verhoudingen tussen leidinggevende en ondergeschikten in de nasleep van de MeToo-beweging immers veel meer onder de loep dan elders. Als trots merk met traditionele family values was Ford als de dood om geassocieerd te worden met een dergelijke affaire. De heftige reactie was zelfs aanleiding voor speculatie dat Ford onder de samenwerking met RBR uit wilde komen.

Het kan weer

Kennelijk zijn de executives op Ford's hoofdkwartier in Dearborn, Michigan alweer bedaard. Na de vrijspraak van Horner in Red Bull GmbH's onafhankelijke onderzoek durft het merk zich namelijk weer openlijk te verbinden aan het team.

De eerste grote stap richting RBR kwam in de vorm van een officiële sponsordeal met de door Red Bull ondersteunde F1 Academy-coureur Emely de Heus. De 21-jarige Nederlandse mag dit seizoen met prominente blauwe ovalen op haar bolide pronken.

Heus wel

De ondersteuning van De Heus is onderdeel van een nieuw programma van de F1 Academy. Alle zittende Formule 1 teams hebben voor 2024 één coureur uitgekozen die onder hun vlag en met hun livery mag gaan rijden. Zo zijn tien van de vijftien dames inmiddels voorzien van F1-kleuren.

Emely de Heus (rechts) bij de onthulling van de Red Bull RB20.

W Series-veteraan De Heus zal er nog een flinke kluif aan hebben om de vlag van Red Bull en Ford hoog te houden. Afgelopen seizoen eindigde ze als negende in de F1 Academy, met een enkele overwinning in Spanje en een tweede plaats op Zandvoort. In totaal scoorde ze 87 punten. Ter vergelijking: kampioene Marta Garcia liet 278 punten noteren.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool