Regelwijzigingen Formule 1: nieuwe straffen valse start, missen weegbrug

Vanaf volgend jaar worden er enkele wijzigingen doorgevoerd in de reglementen van de Formule 1. Deze hebben betrekking op valse starts, het missen van een weegbrug, maar ook voor verplichte bandenkeuze.

Sebastian Vettel

De grote regelwijzigingen staan voor 2021 op de planning, maar dat weerhoudt de FIA er niet van om in 2020 alvast enkele zaken recht te zetten. Vanaf volgend jaar worden de volgende drie zaken aangepast:

  1. Valse starts. Wie nu een valse start maakt, en hier daadwerkelijk voor bestraft wordt (de FIA liet Vettel er in Japan mee wegkomen), krijgt of een drive-through of een stop-and-go van 10 seconden. Vanaf volgend jaar kunnen stewards ook een tijdstraf van 5 of 10 seconden opleggen.
  2. Het missen van de weegbrug. Tijdens vrije trainingen of kwalificaties plukt de FIA willekeurig binnenkomende coureurs aan het begin van de pitstraat eruit om hun auto te wegen. Mist een coureur deze mededeling, en rijdt hij de brug voorbij, dan is de enige straf nu 'starten vanuit de pitstraat'. Het gebeurde Sergio Perez in Austin. Nogal een zware straf, en daarom krijgen de stewards vanaf 2020 de vrijheid om zelf de strafmaat te bepalen.
  3. Vrije bandenkeuze voor coureurs die Q3 halen, maar toch vanuit de pits moeten starten. Haal je als coureur Q3, maar word je veroordeeld tot een start vanuit de pits? Dan moet je nu nog wegrijden op de banden waarmee je in Q2 het snelst was.

Kimi, die op Monza vanuit de pits startte (en meteen de eerste bocht miste, maar dat terzijde), kreeg dit jaar 10 seconden tijdstraf omdat hij op andere banden was vertrokken, dan het rubber waarmee hij in Q2 zijn snelste rondje draaide. Onder de nieuwe regels speelt dit probleem niet meer.