De bijtellingsregels voor 2017-2020 uitgewerkt

Leasen wordt de komende jaren eerlijk en helder, met niet meer dan twee tarieven voor de fiscale bijtelling. Wie elektrisch of op waterstof rijdt profiteert, voor alle andere automobilisten komt er één uniform tarief.

Nederland zit dit jaar nog in de transitiefase van complex naar simpel, momenteel zijn vier bijtellingstarieven van kracht: 4% - 15% - 21% - 25%. Over enkele dagen wordt dit beperkt tot 4% (voertuigen met nul-emissie) en 22% (de rest). Het idee hierachter is dat elektrisch rijden gestimuleerd wordt, en dat onzuinige auto's door een hogere BPM uit het leasebudget worden geweerd. Hoe zuiniger de auto, hoe lager de BPM-straf en hoe bereikbaarder de auto dus wordt voor de massa. 

Aanvankelijk was het idee om tot aan 2019 nog met drie tarieven te werken, waarbij het middentarief elk jaar een paar procent steeg om uiteindelijk gelijkgetrokken te worden met 22%. Gelukkig is dit gewijzigd in de huidige constructie; in april 2016 stemde de Tweede Kamer in met de nieuwe regels, in juni volgde ratificatie door de Eerste Kamer.

Een direct gevolg van het langzaamaan gelijktrekken van de bijtellingspercentages is het verdwijnen van de meest karig gemotoriseerde diesels in het leasewagenpark (sowieso lijkt diesel om redenen die we hopelijk niet uit hoeven te leggen terrein te verliezen). Immers, ook voor een dikkere versie van hetzelfde model gaat hetzelfde bijtellingstarief gelden, waardoor alleen nog het verschil in cataloguswaarde het maandbedrag opkrikt.

Dit gaat meer vrijheid in het leasebudget geven, waardoor liefhebbers van auto's die niet dermate geknepen zijn dat ze al moeite hebben met een vlotte inhaalmanoeuvre op een 80-weg nu ook beter aan hun trekken komen. PHEV's worden door de overheid naar eigen zeggen 'meer en meer als reguliere auto’s behandeld'. Een noodzakelijke stap om de scheefgroei in het huidige belastingstelsel recht te trekken, iets waar met het huidige 15%-tarief al meer balans in is gekomen.

Wie momenteel een Tesla Model S rijdt maakt hiermee vooral Elon Musk en zijn goons blij, de Nederlandse overheid wordt er niet veel beter van. Het bijtellingspercentage van 4% (dit was tot 2016 0%) zet geen zoden aan de dijk voor de staatskas, en aangezien een Tesla volledig elektrisch is, is de auto - 2.200 kg schoon aan de haak - ook vrijgesteld van wegenbelasting (MRB).

Dit MRB-voordeel blijft, maar vanaf 2019 gaat de bijtelling veranderen. EV's met een cataloguswaarde van meer dan €50.000 kosten krijgen een tweede bijtellingsschijf: de eerste 50 mille kost 4%, alles wat een auto daarboven aan cataloguswaarde heeft komt in het 22%-tarief. Op deze manier pikt de overheid toch nog een klein graantje mee van de elektrische rijder.

Een voorbeeld: u least in 2019 een Model S/X met een cataloguswaarde van € 120.000,-. U betaalt 4% over €50.000, over de overige €70 mille 22 procent. Dit komt uit op 2.000 plus 15.400 euro = €17.400 per jaar (wat bij je belastbare inkomen wordt opgeteld), of: €1.450 bruto bijtelling per maand. Er van uitgaand dat de leaser die zich een auto in dit segment kan permitteren in het 52% belastingtarief zit (en zonder rekening te houden met een eigen bijdrage) komt de netto bijtelling uit op € 696,- per maand. Tot zover de bijtelling, daarnaast wordt zowel de zakelijke als de particuliere rijder gestuurd door twee extra belastingen: de BPM en de MRB. Deze kwamen gisteren al aan bod.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e4feb51bc7c4', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });