Proefballon: auto met airbags aan buitenkant

We hebben al airbags in het stuur, bij de knieën en bij de zijruiten. In het interieur wemelt het ondertussen van de explosieve luchtzakken, dus het is tijd om een stap verder te denken. Tijd voor airbags aan de buitenzijde van de auto.

Tot nu toe beschermden airbags alleen een persoon bij een ongeluk. De ballonnen voorkomen dat een hoofd een stuur kopt of knieën veranderen in een vast onderdeel van een dashboard. Nu kijken ingenieurs naar de mogelijkheid om de hele auto te beschermen met airbags.

Onderzoekers van onderdelenboer ZF TRW hebben een airbag ontwikkeld die aan de buitenzijde van een auto opent als er een zijdelingse impact dreigt. De luchtzak zit opgeborgen onder de deuren en blaast zichzelf op vlak voordat de klap plaatsvindt. Dit zou volgens testen de kracht van de impact met 30 procent verminderen.

Airbags aan de buitenkant van het voertuig zijn overigens niet nieuw. De Volvo V40 beschikt al over een luchtzak bij de voorruit die een aangereden persoon moet beschermen tegen een voorruitklapper. De uitvinding van ZF TRW is echter wel de eerste airbag die zich niet richt op het opvangen van mensen.

Natuurlijk zijn er nog de nodige problemen die de onderzoekers moeten overwinnen. Omdat de airbag aan de buitenkant zit, moet deze feilloos werken. Het kan niet zijn dat het systeem onnodig afgaat en een persoon naast de auto een beuk krijgt. Ook moet het systeem onder de deur beschermd zijn tegen regen, sneeuw, pekel en andere ellende die dat gebied van de auto teistert. Daarnaast is het fijn als de veiligheidsvoorziening niet per ongeluk afgaat als iemand bij het instappen per ongeluk tegen de behuizing trapt, bijvoorbeeld.

Het is dus nog niet duidelijk of en wanneer deze technologie in productieauto's is te vinden. ZF TRW werkte tijdens de ontwikkeling samen met Seat, dus mocht het zover zijn, dan weten wij welk merk de primeur zal hebben.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6b70fb70a71', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });