Open pijpen: kan Duits ooit weer geil klinken?

De tonen die uit sommige Volkswagenmodellen galmen hebben door de geniepige extra tonnen aan viezigheid de reputatie van Duitse muziek geen goed gedaan. Wat jammer is, want Duitse octaanoctaven kunnen de gehoorgangen prettig beroeren.

Om de huidige Duitse wanklanken wat te compenseren doen we een paar oorstrelende noten uit dit land. Laten we met een groot vooroorlogs orkest beginnen. Het Auto Union V16 orkest. De ultieme uitvoering was de 1937 Type C 'Streamliner', waarin het door Roots aangeblazen op-en-neer in 6005 cc op circa 5000 tpm het onderstaand tot 520-560 pk laat horen. Mocht de insprekende Duitser als storend worden ervaren, ga direct door naar 1:50.

Hoewel ze vaak met z'n zessen plat praten, kan het bij Porsche ook twaalfvoudig klinken. De decibels hieronder komen uit een 4.5 liter 1970 917K, dat tot 580 pk bij 8300 tpm nagalmt. Vooral de tussennoten tijdens het terugschakelen zijn erokinetisch voor hamer en aambeeld.

Met wat (Nederlands) radiaal huisvlijt kun je zelfs van het eenvoudige en schamele platte waar het Duits -ondanks alles- groot mee werd toch een behoorlijke partituur in elkaar flansen. De gebruikte instrumenten: een uitgewaaierd zevental Kever-cilinders om dik twee liter volume te genereren.

Toegegeven een über alles zit er niet in. Het stottert, en bij GroenLinks zijn ze zeker minder verrukt, maar het kan een hit worden op een petrogeen Schlagerfestival.

Geschreven door Michiel Mans, senior autoliefhebber met ongekend veel autokennis. Opent hier wekelijks het Open pijpen-debat.