F1 doet zelf voorspelling voor grid van 2025

De Formule 1 besloot de media voor te gaan met een eigen opzet voor de grid van 2025. Volgens de analyse van F1TV staan er grote veranderingen op het programma voor volgend seizoen.

F1 doet zelf voorspelling voor grid van 2025

Haas | Kevin Magnussen - Oliver Bearman

We vallen meteen met de deur in huis met de eerste voorspelde rookie. F1TV zet namelijk de nu 18-jarige Brit Oliver Bearman naast ervaren rot Kevin Magnussen.

Bearman maakte in Saoedi Arabië een flinke indruk met een plotselinge invalbeurt bij Ferrari voor de door een blindedarmontsteking gevelde Carlos Sainz. Met slechts een uurtje vrije training kwalificeerde hij zich als elfde en eindigde hij de race als zevende. Met een beetje financiële aanmoediging van de Scuderia zou Haas het beleid gericht op ervaring even los kunnen laten om hem een kans te geven.

Aan de andere kant zou Magnussen als vaste waarde voor de nodige stabiliteit en begeleiding moeten zorgen. De Deen staat niet bepaald bekend als een rustige, wijze rijder, maar door het vertrek van Hülkenberg zou hij de beste optie zijn.

Williams | Alex Albon - Andrea Kimi Antonelli

De tweede rookie voor 2025 vinden we volgens F1TV naast Alex Albon bij Williams. Ondanks recent verzet tegen de rol als opleidingsteam voor Mercedes zouden James Vowles en co namelijk verleid worden door de mogelijkheid om met 'de nieuwe Max Verstappen te werken'. Het speculatiegehalte is daarbij aardig groot, zeker omdat Andrea Kimi Antonelli zich nog zal moeten bewijzen in de Formule 2.

In Alex Albon heeft Antonelli in ieder geval een solide, sterk presterende en ervaren voorbeeld. Na zijn veelbesproken exit bij Red Bull heeft de Britse Thai zich onder de vleugels van Williams immers ontpopt tot een echte straatvechter.

Kick Sauber | Valtteri Bottas - Nico Hülkenberg

In tegenstelling to Williams en Haas vinden we bij het ongelukkig genaamde Kick Sauber een bijzonder conservatief, veilig en ervaren rijdersduo. De op dit moment sterk presterende Zhou Guanyu zou namelijk de zak krijgen ten faveure van eeuwige podiumjager Nico Hülkenberg. De met name in de kwalificatie snelle Duitser zou uiteraard goed in de smaak vallen bij nieuwe teameigenaar Audi voor 2026.

Met het oog op de toekomst zou het misschien logischer zijn om Hülkenberg op de plek van Valtteri Bottas te zetten. Volgens F1TV blijft de tienvoudig Grand Prix-winnaar echter lekker hangen. Als in feite splinternieuw team zou Audi zijn ervaring immers goed kunnen gebruiken in de eerste paar jaren.

VCARB | Yuki Tsunoda - Liam Lawson

Een fulltime stoeltje voor super-sub Liam Lawson hangt al een tijdje in de lucht. De nu 22-jarige Nieuw-Zeelander zette zichzelf afgelopen seizoen op de kaart met zijn indrukwekkende invalbeurt voor Daniel Ricciardo. Diezelfde Ricciardo hield hem dit jaar buiten de deur, maar voor 2025 is dat kennelijk anders.

Naast Liam vinden we zoals vanouds Yuki Tsunoda. De vaak vurige Japanner zal volgend jaar zijn vijfde seizoen ingaan met het team uit Faenza. Tsunoda is op het moment de ploeterende Ricciardo de baas, maar de strijd tussen hem en Lawson leek redelijk gelijk op te gaan. Het is dus nog maar de vraag wie de teamleider zal worden bij Visa Cash App Febo Wibra Intertoys F1.

Alpine | Pierre Gasly - Esteban Ocon

Bij Alpine lijkt de laatste jaren niets zeker, behalve dat de prestaties belabberd zijn en het management elk moment ontslagen kan worden. De enige vaste waarden zijn Pierre Gasly en Esteban Ocon. Voor 2025 is dat kennelijk niet anders.

Al voor de start van het huidige seizoen gonsden er geruchten in het rond dat beide mannen het zinkende Franse schip wanhopig willen proberen te verlaten, maar volgens de analyse van F1TV zullen die pogingen tevergeefs zijn. Pierre en Esteban zullen dus nog een jaartje moeten ploeteren voordat de kaarten opnieuw geschud worden in 2026.

Aston Martin | Carlos Sainz - Lance Stroll

Het passieproject van Canadese miljardair Lawrence Stroll is op dit moment volledig ingericht op de populaire en nog altijd razendsnelle Fernando Alonso. Met een nieuwe fabriek, windtunnel en een Honda-motordeal in de pijplijn zou de ervaren Spanjaard het voormalige Jordan naar nieuwe hoogten moeten stuwen.

F1TV ziet dat echter anders. Fernando zou het na twee jaar Aston Martin wel welletjes vinden en zijn stoeltje overlaten aan landgenoot Carlos Sainz junior. Vanwege zijn exit bij Ferrari moet Alonso's superfan immers een functie elders vinden.

Sainz zal zich ongetwijfeld ontpoppen tot de nieuwe teamleider, aangezien Stroll zoonlief Lance uiteraard niet uit zijn stoeltje zal trappen.

McLaren | Lando Norris - Oscar Piastri

Als we het hebben over rauw talent, samenwerkingsvermogen en houdbaarheid voor de toekomst dan heeft McLaren eigenlijk het beste rijdersduo van dit moment.

Zowel Lando Norris als Oscar Piastri hebben immers de potentie om Grand Prix-winnaars of zelfs titelkandidaten te worden. Sleutelen aan die potentieel winnende formule zou een bijzonder domme beslissing zijn. Voor 2025 gebeurt dit dan ook niet.

Mercedes | George Russell - Fernando Alonso

Met Sainz op Alonso's stoeltje zou je kunnen aannemen dat de 42-jarige ijzervreter het voor 2025 voor gezien houdt in de Formule 1. F1TV meent echter dat hij het stoeltje van aartsrivaal Lewis Hamilton over zal nemen bij Mercedes. Het project van Aston Martin zou hem in dat geval niet hebben kunnen overtuigen. Gezien het verleden van Mercedes met hybride motoren zou dat team een veilige gok zijn voor de nieuwe formule van 2026.

De toevoeging van Alonso aan het team zou mogelijk voor het nodige vuurwerk zorgen. Na de exit van Lewis Hamilton zaal zittende coureur George Russell immers gaan proberen het team naar zich toe te trekken. Dat zal waarschijnlijk voor een confrontatie gaan zorgen met de sterke persoonlijkheid van Fernando.

Erg logisch is de keuze daarom niet. Wellicht wil Toto Wolff echter krampachtig vasthouden aan het feit dat het team het nooit zonder een wereldkampioen gedaan heeft.

Ferrari | Charles Leclerc - Lewis Hamilton

De grootste transfer sinds 2016 is inmiddels al lang en breed uitgemeten. Vanwege een ingreep door Ferrari-opperhoofd John Elkann werd het onder Fred Vasseur relatief stabiele Ferrari volledig op de schop gegooid met de komst van Sir Lewis Hamilton.

Het nieuwe duo zorgt ervoor dat 2025 een compleet vraagteken is voor de Scuderia. Het is immers niet duidelijk hoe het team zal reageren op de nieuwe verhoudingen. Het risico op een tweedeling (kamp Elkann vs kamp Vasseur) lijkt relatief groot. Alles hangt uiteindelijk echter af van de prestaties op de baan.

Red Bull | Max Verstappen - Daniel Ricciardo

Tot slot heeft F1TV het rijdersduo van Red Bull Racing op de meest Drive To Survive-vriendelijke manier ingericht. Verloren zoon Daniel Ricciardo keert in 2025 na zeven seizoen namelijk vrolijk terug. De comeback van The Honeybadger werd in 2023 al ingezet met een succesvolle test voor RBR op Silverstone, wat voor Nyck de Vries een vervroegde exit betekende.

Sindsdien heeft DannyRic echter niet veel bijzonders laten zien. Bovendien doet Sergio Pérez op dit moment precies wat hij moet doen. Een exit lijkt daardoor onwaarschijnlijk. Er zal voor beide mannen een hoop moeten veranderen om de door F1TV geschetste transfer te realiseren.

Naast Daniel vinden we uiteraard niemand minder dan (tegen die tijd) viervoudig wereldkampioen Max Verstappen. Ondanks de voortwoedende speculatie over een intense burgeroorlog binnen Red Bull blijft de Nederlander lekker zitten waar hij zit. Een overstap naar Mercedes is immers géén realistisch alternatief, des te meer omdat Max veel liever iets anders gaat doen dan meestrijden in de subtop.

Formule 1
  • Formula 1