Hamilton haalt 'door mannen gedomineerde' FIA onderuit: 'Hoe kun je de sport vertrouwen?' 

Sir Lewis heeft zijn zegje gedaan over de affaire tussen de FIA en de familie Wolff. Volgens de Brit is de FIA door alle spelletjes achter gesloten deuren totaal niet te vertrouwen.

Hamilton haalt FIA onderuit: 'Hoe kun je de sport vertrouwen?' 

De F1-wereld werd woensdag opnieuw in controverse gestort door een aankondiging van F1 Academy-directeur en 'vrouw van' Susie Wolff. De Schotse dame heeft namelijk een criminele aanklacht ingediend tegen de FIA vanwege het bliksemonderzoek naar vermeende belangenverstrengeling afgelopen december.

Volgens geruchten zouden Susie en Toto Wolff vertrouwelijke informatie vanuit Formula One Managent en de overleggen tussen F1-teams tussen elkaar hebben uitgewisseld. Na hevige kritiek werd het onderzoek echter pardoes afgebroken. Dat is voor Susie duidelijk niet genoeg.

Trots op Suzie

De juridische klopjacht die mevrouw Wolff gestart is trok uiteraard de nodige aandacht. Zo ook die van vriend Sir Lewis Hamilton. Tegenover de pers in Melbourne nam hij de kans om haar even de hemel in te prijzen voor haar strijdvaardigheid.

Zij durft zich tenminste te verzetten tegen het naar zijn mening zeer onderdrukkende, door mannen gedomineerde systeem binnen de Formule 1. Dat ging die ene dame bij Red Bull immers veel minder goed af:

"Ik ben heel erg trots op Susie Wolff. Ik vind dat ze zo moedig is, en ze voor geweldige waarden staat. Ze is zo'n leider. En in een wereld waar mensen vaak het zwijgen opgelegd wordt, dat zij opstaat geeft echt een geweldig signaal af."

"Het is nog steeds een sport gedomineerd door mannen, en we leven in een tijd waarbij je ontslagen wordt als je een klacht indient, en dat is een verschrikkelijk verhaal om richting de wereld te projecteren, zeker als we het hebben over inclusiviteit in de sport. We moeten er zeker van zijn dat we bij onze waarden blijven."

Niet te vertrouwen

Lewis hoopt dat de zaak van Wolff de FIA eindelijk tot orde zal roepen. Het gebrek aan transparantie en verantwoording en de schimmige spelletjes achter de schermen die de organisatie naar zijn mening speelt zijn niet meer van deze tijd. De sport is op dit moment dan ook niet meer te vertrouwen, aldus de 7(.5)-voudige wereldkampioen:

"Ik hou ervan dat ze dit uit de F1-wereld gehaald heeft om het vanaf de buitenkant te bestrijden want er is een echt gebrek aan verantwoording hier binnen deze sport, binnen de FIA. Dingen die achter gesloten deuren gebeuren, er is geen transparantie, er is duidelijk geen verantwoording."

"Dat hebben we nodig. Ik denk dat de fans dat nodig hebben. Hoe kun je de sport en wat er hier gebeurt vertrouwen?"

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots