'Liberty Media gaat MotoGP overnemen'

De Formule 1 is kennelijk niet genoeg voor de Amerikaanse mediagigant. Volgens de laatste geruchten zou Liberty Media op een overname van de MotoGP azen.

'Liberty Media gaat MotoGP overnemen'

Het is inmiddels al acht jaar geleden dat de Formule 1 een nieuwe set overlords kreeg. Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners en F1-opperhoofd Bernie Ecclestone moesten in 2017 immers wijken voor Liberty Media, een gigantisch Amerikaans mediaconcern.

De waarde van de deal was destijds zo'n 8 miljard euro, maar door de enorme explosie van populariteit die de sport destijds gekend heeft was het die investering dubbel en dwars waard. Door het succes van de F1 is Liberty er kennelijk van overtuigd dat het trucje herhaald kan worden.

MotoGP

Volgens de Financial Times is het volgende doelwit het toppunt van die andere motorsport: MotoGP. Liberty Media zou een bod van zo'n 4 miljard euro gedaan hebben om de rechten van de sport over te kunnen nemen.

De move komt op een opvallend moment voor de MotoGP, aangezien de klasse de laatste tijd steeds meer vergelijkt wordt met de Formule 1 vanwege de toepassing van allerlei exotische aerodynamische hulpmiddelen. En net zoals bij de F1 lijken die toevoegingen de racerij niet ten goede te komen.

Wellicht dat het eerder geopperde gezamenlijke raceweekend nu dichterbij is dan ooit.

Hoog risico

De overname van de MotoGP is niet zonder risico. FT meldt namelijk dat Liberty zich wel eens in de kijker zou kunnen spelen bij de financiële autoriteiten. Het eigendom van twee grote entiteiten binnen de motorsport zou immers als een monopolie kunnen worden gezien.

In 2006 deed voorganger CVC om precies die reden afstand van de MotoGP na de aankoop van de F1. Het valt dus nog maar te bezien of de Amerikanen echt door zullen kunnen zetten met de deal.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool