Hamilton over 'zijn' F1-film: 'Mijn taak is om bullshit te roepen' 

Als producer bij het Apple TV+ Brad Pitt-vehikel heeft Sir Lewis zichzelf een duidelijke taak gegeven: zoveel mogelijk onzin aanwijzen. De Brit wil een herhaling van Driven-achtige fouten uit het verleden gaan voorkomen.

Hamilton over 'zijn' F1-film: 'Mijn taak is om bullshit te roepen' 

Hollywood en authenticiteit zijn nu niet bepaald twee begrippen die veel met elkaar van doen hebben. Het hele concept van de filmwereld is immers gebouwd ronde absolute nepheid. Dat feit komt vooral op een storende manier terug wanneer de industrie zich besluit te richten op een onderwerp waar het verder geen weet van heeft.

De racerij is daar één van de beste voorbeelden van. Nog los van alle fratsen in de 'racefilms' van de Fast & Furious-franchise is het Hollywood maar zelden gelukt een authentieke racefilm neer te zetten. Buiten Grand Prix '66, Le Mans en Rush om zijn vrijwel alle pogingen gefaald. De extreem lange waslijst aan fouten in de Gran Turismo-film van een paar maanden geleden bewijst dat er nog altijd géén lessen geleerd zijn.

Alles voor de racefan

Tegen die achtergrond heeft de Apple TV+ F1-film met de officieuze titel Apex een hoop te bewijzen. Live-opnames tijdens echte Grand Prix en de 24 uur van Daytona en de inzet van aangepaste F2-auto's zouden het project moeten verkopen aan de meest verstokte racefans.

Helaas werd de opschepperij vanuit Apple ondergraven door pitstops zonder bandenwissels en bizarre prestatiecijfers op de beeldschermen. Bovendien is Mr. Pitt op 60-jarige leeftijd niet bijzonder geloofwaardig als terugkerende F1-ster.

De 'bullshit'-man

Volgens Apex-producer Sir Lewis Hamilton hoeven we ons echter geen zorgen te maken over pijnlijke fouten en plaatsvervangende schaamte. Hij heeft zichzelf namelijk de taak gegeven alle slippertjes aan te wijzen en weg te poetsen, zo verklaarde hij in een interview met GQ Magazine:

"Mijn punt was: 'Jongens, deze film moet zo authentiek zijn. Er zijn twee verschillende groepen fans die we hebben. De oude originele, die vanaf de dag dat ze geboren zijn elke weekend Grand Prix-muziek horen en kijken met hun families, en de nieuwe generatie die er vandaag net van gehoord heeft via Netflix."

"Ik had echt het gevoel dat mijn taak was om te proberen 'bullshit' te roepen. 'Dit zou nooit gebeuren, 'Dit is hoe het zou zijn', 'Dit is hoe het zou kunnen gebeuren'. Gewoon ze advies geven over waar racen echt om draait en wat voor een racefan aantrekkelijk zou zijn en wat niet."

Het is nog niet duidelijk wanneer we de vruchten van Hamilton's harde werk op het witte doek zullen kunnen gaan bewonderen. Vanwege de acteursstaking en verlopen sponsordeals heeft Apex immers de nodige vertraging opgelopen. Een release laat in 2025 - of later - lijkt het meest aannemelijk.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Planet Photos, NL Beeld / Action Press