Van oud vrouwtje geweest, met vier ton op de teller. Kan dat?

Er staan in Nederland 163.000 personenauto's geregistreerd met een 'onlogische tellerstand'. Dat is een aanwijzing voor teruggedraaide kilometerstanden. De RDW start een campagne om dit tegen te gaan, uiteraard met slogan en bijbehorende taalfout.

Tellerfraude, dat is zoiets moois. Je ragt een auto helemaal af, rijdt er tien rondjes mee om de aarde, haalt er vervolgens een stofzuiger doorheen, draait de tellers terug en zet 'm op marktplaats met de claim dat het oude vrouwtje die als laatste eigenaar geldt al twaalf jaar dood in haar huis lag. Deze gezellige Helmut Kohl-Mercedes heeft daarom slechts 58K op de teller staan, begrijpt u? Ja, handje-contantje graag en als er iets mankeert kun je me altijd mailen op [email protected], joe, tot later! Zie daar, de misdaad van de eeuw. 

Met slechts 1,8 procent van het wagenpark aangemerkt als geïnfecteerd, lijkt ons dit probleem niet heel urgent. Het geld dat met bestrijding van tellerfraude is gemoeid, kan beter worden besteed aan het uitroeien van domheid. Bij het kopen van een tweedehands auto geldt namelijk altijd: als je ook maar het begin van een rat ruikt, niet kopen maar kappen. 

Helaas zijn wij niet de enigen die stomme slogans bedenken. De RDW kan dat ook. Tegen tellerfraude kwam een overbetaalde copywriter met het volgende ruwe diamantje aanzetten: "Doe jezelf niet te kort, vraag het tellerrapport". U ziet 'm ook, hè? Zeg anders maar gewoon ja, want 'te kort' hoort hier aan elkaar. Wij hebben zo'n vermoeden dat de mensen die hier geen fuck om geven, ook met open ogen een Opel Ascona en zijn loepzuivere 28 duizend kilometers kopen.