'Nieuw contract voorkomt vroegtijdig vertrek van Verstappen'

Een nieuw contract van Helmut Marko moet ervoor zorgen dat Max Verstappen nog wat langer bij Red Bull blijft.

Max Verstappen en Helmut Marko bij de Grand Prix van Italië

Max Verstappen heeft in principe een contract met Red Bull tot en met het eind van 2028. Maar, zoals we al zo vaak hebben gezien, betekent zo’n contract niet dat alles helemaal vastligt. Zo is er in het contract van Verstappen opgenomen dat hij eerder weg mag bij Red Bull als zijn mentor Helmut Marko eerder zou vertrekken.

Zo’n vertrek van Marko leek lange tijd ondenkbaar. Maar in de afgelopen anderhalf jaar is toch duidelijk geworden dat er flink wat spanningen zijn achter de schermen bij Red Bull. Helmut Marko en Christian Horner lijken verwikkeld te zijn in een interne machtsstrijd en ineens is niets meer zeker als het op het Oostenrijkse team aankomt. Marko suggereerde in Saoedi-Arabië dat hij op het punt stond ontslagen te worden, topontwerper Adrian Newey kondigde plotseling zijn vertrek bij het team aan, en het hele jaar gaan er al geruchten dat Verstappen wel eens naar Mercedes zou kunnen gaan. Zelf blijft de Nederlander ontkennen dat hij dat overweegt, maar hij heeft wel meer dan duidelijk gemaakt dat hij ontevreden is met de huidige situatie bij Red Bull. Ineens leek een vertrek van Marko en dus Verstappen niet meer zo ondenkbaar.

Nieuw contract voor Marko

Deze week vloog Marko naar het hoofdkantoor in Milton Keynes om met de leiding van Red Bull en Red Bull Racing om de tafel te gaan. De uitkomst van dat gesprek is, volgens de BBC, een nieuw contract voor Marko, maar dan zonder de clausule omtrent Verstappen. Volgens de BBC ligt Marko nu vast bij Red Bull tot en met eind 2026. Mocht Marko om wat voor reden dan ook toch nog eerder weggaan, dan betekent dat niet langer meer dat Verstappen ook weg mag.

Toch heeft Verstappen nog wel wat uitwegen. De details van het contract van Marko of dat van Verstappen zijn natuurlijk niet bekend. Maar er is wel bekend dat er andere clausules in het contract van Verstappen zijn opgenomen waardoor hij eerder weg zou kunnen. De algemene aanname is dat deze clausules vooral te maken hebben met de prestaties van de auto. Mocht de Red Bull, om maar iets te noemen, ineens voorbij geschoten worden door Mercedes en McLaren en niet langer meer op het podium kunnen komen, dan zou het zomaar kunnen dat Verstappen toch vroegtijdig weg mag.

Een ander puntje van interesse is het nieuwe motorreglement dat in 2026 ingaat. Red Bull ontwikkelt de eigen krachtbron voor deze nieuwe generatie motoren. Hoewel de officiële geluiden uit de fabriek natuurlijk positief zijn, is het wel een enorme gok die Red Bull hier neemt. Als de motor vies tegen blijkt te vallen, dan zou dat ook invloed kunnen hebben op deze prestatieclausules.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press