'Adrian Newey gaat naar Aston Martin, Max Verstappen zou kunnen volgen'

Het lijkt er sterk op dat Adrian Newey volgend jaar naar Aston Martin verhuist. De topontwerper zou volgende maand al aangekondigd worden.  

Topontwerper Adrian Newey

De vraag wie de nieuwe werkgever wordt van Adrian Newey is een vraag die de Formule 1 al maanden bezighoudt. Newey kondigde in mei aan dat hij Red Bull na negentien jaar gaat verlaten. Aangezien de auto’s van Newey in totaal al 25 titels hebben veroverd, wil iedereen de Brit natuurlijk graag binnenhalen. Williams, Alpine en Ferrari hebben allemaal interesse getoond in de topontwerper, maar het lijkt erop dat Aston Martin aan het langste eind trekt.

Een uitgebreid verslag van het Italiaanse Autosprint stelt dat Newey gevallen is voor het aanbod van Lawrence Stroll, de eigenaar van Aston Martin. De publicatie stelt dat onderhandelingen tussen Newey en Ferrari zijn geklapt om politieke redenen. Newey zou te veel zeggenschap willen hebben over de vormgeving van het technische team, tot op het punt dat hij daar meer zeggenschap over heeft dan de CEO van het bedrijf. Dat zou voor Ferrari een breekpunt zijn, maar Stroll heeft daar minder moeite mee.

Het Duitse Auto, Motor und Sport meldde eerder al dat Stroll blijkbaar het hele personeel een dagje lang op pad stuurde om de fabriek vrij te maken voor een rondleiding. Het doel was om het bezoek van Newey zo geheim te houden, al is dat overduidelijk niet gelukt. Schijnbaar overtuigde dat bezoek Newey van de bedoelingen van Aston Martin en Lawrence Stroll. Volgens Autosprint zou de aankondiging ergens in september volgen vanwege het huidige contract van Newey.

Waarom Aston Martin?

Er zijn verschillende aspecten die de overstap interessant maken voor Newey. Allereerst houdt de ontwerper wel van een uitdaging. Een team als Mercedes, dat op dit moment de zaakjes redelijk op orde heeft, is niet interessant genoeg voor de ontwerper. McLaren heeft zelfs ronduit gezegd geen interesse in Newey te hebben, precies omdat alles al goed loopt daar. Bij Aston Martin is dat bepaald niet het geval. Daarnaast heeft Aston Martin vanaf 2026 een exclusief contract met Honda. Newey is goed bekend met de Japanse motorleverancier: jarenlang werkte hij al met hen samen toen zij nog motoren leverden aan Red Bull. Ook wordt Newey bij Aston Martin herenigd met Dan Fallows, hoofd aerodynamica en zijn voormalige rechterhand bij Red Bull.

Op personeelsgebied zijn er grote veranderingen gaande bij Aston Martin. Enrico Cardille is net overgekomen van Ferrari als de nieuwe technisch directeur. Nieuwe CEO is Andy Cowell, een transfer van Mercedes, die daarmee Martin Whitmarsh vervangt. Vooral die laatste naam is belangrijk in dit geval. Twintig jaar geleden was het namelijk Whitmarsh die, als toenmalige CEO van McLaren, ervoor zorgde dat Newey en McLaren niet verder samen konden. Whitmarsh maakte de keuze om Newey vroegtijdig te ontslaan en hem zo in de armen van Red Bull te sturen. Nu hij niet meer betrokken is bij Aston Martin, zal Newey iets meer geneigd zijn om het team uit Silverstone te overwegen.

Wat het allemaal ook wat aanlokkelijker kan maken, is dat Aston Martin in meer competities rijdt dan alleen de Formule 1. Vooral het programma in het World Endurance Championship kan interessant zijn voor Newey. Vanaf 2025 hoopt Aston Martin daar mee te doen met hun Valkyrie model. Die auto is oorspronkelijk ontworpen door Newey zelf toen Aston en Red Bull samen met dat project bezig waren.

Max Verstappen

LEES OOK: Toto Wolff had het niet beter kunnen bedenken

Het is geen geheim dat binnen Aston Martin alles in het teken staat van de familie Stroll. Teambaas Mike Krack bevestigde dat zelf eerder dit jaar nog toen hij zei: “Lance is de toekomst van dit team, dit hele project is rondom hem opgebouwd”. De realiteit is simpel: zolang Lance Stroll daar wil racen, blijft Lance Stroll daar racen.

Maar de Canadees is natuurlijk niet de enige coureur van het team. Fernando Alonso heeft momenteel een contract tot en met eind 2026. In zijn nieuwe contractverlenging wordt al gesproken van een rol als manager of ambassadeur na die periode. Vertaling: dit is het laatste contract van Alonso als coureur. En wie kun je nou beter als vervanger van een wereldkampioen hebben, dan een andere wereldkampioen?

Volgens Autosprint staat Max Verstappen bovenaan het verlanglijstje van Lawrence Stroll. Een jaar geleden zou dat nog ondenkbaar zijn, maar momenteel valt er best wel wat voor zo’n overstap te zeggen. Red Bull is een stuk minder stabiel dan in het verleden en de auto is zeker niet meer zo dominant als in de afgelopen paar seizoenen. De algemene aanname is dat Verstappen in zijn contract exitclausules heeft zitten gerelateerd aan de prestaties van de auto. Men vermoedt dat Verstappen het seizoen van 2026 nog af gaat wachten om te zien hoe goed de nieuwe motor van Red Bull is, en als die tegen blijkt te vallen, dan gaat hij daarna op zoek naar een nieuw team. Dat zou dus perfect samenvallen met het einde van het contract van Alonso en het eerste jaar waarin de invloed van Newey echt goed te zien is.