Wijzigingen op komst bij Red Bull: deze mensen kunnen Perez en Ricciardo vervangen.

Volgend jaar lijken er dingen flink te veranderen binnen Red Bull. Zien we Ricciardo en Perez nog terug? Of stapt een junior talent in?

De Red Bull Racing-auto

“De kaarten worden opnieuw geschud in 2025.” Zo sprak Helmut Marko over de zitjes bij de twee Red Bull-teams. Vier zitjes in totaal. Vier plekken te verdelen onder meer dan vier coureurs. De uitspraak van Marko suggereert dat er op zijn minst een ruil plaats gaat vinden tussen de twee teams (looking at you there, Sergio Perez) en mogelijk zelfs coureurs het veld moeten ruimen om plaats te maken voor nieuw talent. Daniel Ricciardo heeft bijvoorbeeld nog altijd geen nieuw contract voor volgend jaar. Een goed moment dus om even het geheugen op te frissen. Wie zitten er allemaal in het Red Bull Junior Team? Wie zijn de kanshebbers om misschien in te stappen in een RB - of mogelijk zelfs rechtstreeks in een Red Bull?

Liam Lawson

Met afstand de grootste en bekendste naam binnen het Red Bull Junior Team. Nieuw-Zeelander Liam Lawson zette zichzelf al op de kaart met sterke prestaties in de juniorenklasse. Tweede in de Formule 4. Tweede in de Euroformula. Eerste in de Toyota Racing Series. Tweede in DTM. Derde in de Formule 2. Tweede in de Japanse Super Formula. Al met al een sterk CV.

Maar Lawson maakte natuurlijk pas echt naam voor zichzelf in 2023, toen hij vijf races lang inviel voor Daniel Ricciardo bij AlphaTauri, die op zijn beurt weer de vervanger was van Nyck de Vries. In die vijf races klokte Lawson gemiddeld betere resultaten dan teamgenoot Yuki Tsunoda (al viel Tsunoda uit in twee van de vijf door omstandigheden waar hij niets aan kon doen) en scoorde Lawson daadwerkelijk punten. Dat was De Vries en Ricciardo op dat moment nog niet gelukt. Het waren ook bepaald niet de makkelijkste races. Zandvoort in de regen is dodelijk voor zelfs de meest ervaren coureurs en de Grand Prix van Singapore is een open uitnodiging om te crashen. Zelfs in de fysiek zware Grand Prix van Qatar hield Lawson zichzelf staande.

Helmut Marko wil Lawson graag behouden, maar dan moet er wel wat gebeuren. De vraag is namelijk hoe lang Lawson nog aan de zijlijn wil staan na zijn spectaculaire debuut vorig jaar.

Isack Hadjar

Red Bull haalde vorig jaar een hakmes door hun Junior Team. Van de zes coureurs die Red Bull in de Formule 2 had, bleven er slechts twee over. Een van hen werd naar een andere competitie gehaald. De ander was Isack Hadjar.

Hadjar blies in 2023 iets te hoog van de toren. Veel te hoog, eigenlijk. Voorafgaand aan het jaar beweerde de Fransman namelijk dat hij maar één seizoen in de Formule 2 nodig had en dat hij daarna meteen zou promoveren naar de Formule 1. Dat werd hem toch niet helemaal. Hadjar sloot het seizoen af als veertiende, met afstand de laagste van alle Red Bull Junior-coureurs. En extra pijnlijk was dat hij de enige van de zes Red Bull Junior-coureurs was die geen race wist te winnen dat jaar.

Dit jaar is dat wel anders. Op het moment van schrijven gaat Hadjar aan de leiding in het Formule 2-kampioenschap met vier overwinningen op zijn naam. Het is geen dominant seizoen, en Hadjar is nog steeds wel wat crash-gevoelig met een neiging om uit zijn slof te schieten op de radio. Maar toch laat hij wel zien dat zijn vorm vorig jaar niet het hele verhaal vertelt.

Ayumu Iwasa

We zeiden al dat er nog een andere coureur behouden werd naast Hadjar. Dat was Ayumu Iwasa. In 2023 had Iwasa een ontzettend sterk jaar in de Formule 2. Met drie overwinningen en drie extra podiums, had de Japanner zelfs nog een theoretische kans om de titel te veroveren in de laatste race van het jaar. Uiteindelijk lukte dat niet en sloot hij het seizoen af als vierde, nipt achter Jack Doohan.

Iwasa hoefde in ieder geval niets meer te bewijzen in de Formule 2, dus haalde Red Bull hem terug naar zijn thuisland om in de Super Formula te racen. Daar heeft Iwasa dit jaar een best prima seizoen. Met twee podiums en een pole position in de eerste vier races staat hij momenteel vierde in het kampioenschap met nog genoeg tijd om verder op te klimmen.

Hoewel Iwasa dit jaar al een vrije training heeft mogen rijden voor RB, lijkt hij geen al te serieuze kandidaat te zijn voor een vast zitje. Zijn naam valt bijna nooit in de interviews die Helmut Marko en Christian Horner geven rondom de bezetting van de Red Bull-teams.

Arvid Lindblad

Enige tijd terug paste de FIA de leeftijdsgrens aan voor de Formule 1. Het was - sinds de toetreding van Verstappen - zo dat je minstens achttien jaar oud moet zijn om in de Formule 1 te mogen rijden. De regel is nu dat coureurs van zeventien jaar oud ook toe mogen treden, als de FIA vindt dat de coureur zichzelf genoeg bewezen heeft. De algemene aanname was dat dit gedaan werd met het oog op Andrea Kimi Antonelli, maar aangezien hij al bijna achttien is, is het waarschijnlijker dat dit door Red Bull was afgedwongen voor Arvid Lindblad.

Je zou het op basis van zijn naam niet zeggen, maar Lindblad is een Brit die momenteel uitkomt in zijn eerste jaar in de Formule 3. Lindblad liet zich meteen van zijn sterkste kant zien door zijn eerste race te winnen. Vervolgens zette hij nog drie andere overwinningen op zijn naam waarmee hij een serieuze titelkandidaat is. Recentelijk heeft hij echter een wat mindere reeks, met vier races op rij zonder punten. Zijn achterstand van zestien punten is niet onoverbrugbaar, maar met nog maar één raceweekend te gaan, wordt het wel lastig.

Andere coureurs

Er zitten nog veel meer coureurs in de gelederen van Red Bull. Pepe Marti rijdt net als Hadjar in de Formule 2, en het team heeft nog vijf andere coureurs verspreid over de Formule 3 en Formule 4. En dan is er nog Jake Dennis, Formule E-kampioen van vorig jaar en testcoureur van Red Bull.

Geen van hen lijkt echt een serieuze kandidaat te zijn voor een overstap naar de Formule 1. Dennis heeft nog de beste papieren, aangezien hij zich als enige al echt bewezen heeft, maar hij heeft zelf expliciet die optie afgewezen. En dus lijkt het vooral te gaan tussen Lawson, Hadjar, Lindblad en in mindere mate Iwasa.

Achtergrond
  • NL Beeld / Abaca Press