IndyCar-coureur die fans aanmoedigde doodsbedreigingen te sturen is ontslagen

IndyCar-coureur Agustin Canapino is ontslagen door zijn team Juncos Hollinger Racing. Canapino staat bekend om zijn problematisch gedrag en toxische fans.

De auto van IndyCar-coureur Agustin Canapino

Voordat hij zijn debuut maakte als IndyCar-coureur, maakte Agustin Canapino naam voor zichzelf in zijn thuisland Argentinië en de rest van Zuid-Amerika. Daar reeg hij binnen het sportscar racen de ene na de andere titel aan elkaar. In 2023 maakte hij de overstap naar IndyCar met het eveneens Argentijnse team Juncos Hollinger Racing (JHR). Het lukte hem echter nooit echt om dat succes uit sportscars door te zetten in de open wheelers. Vorig jaar werd hij 21e, dit jaar staat hij 22e.

Maar het zijn niet zozeer zijn resultaten op de baan waarmee Canapino de afgelopen twee jaar de headlines haalde. Vorig jaar was de Argentijn teamgenoot van Callum Ilott en dat ging bepaald niet soepel. Tijdens de race op Long Beach crashte Canapino door toedoen van Ilott. Als reactie daarop vonden de fans van Canapino het nodig om Ilott duidelijk te maken wat zij daarvan vonden. Dat nam in veel gevallen de vorm aan van doodsbedreigingen en andere vormen van gewelddadig gedrag. IndyCar en Ilott maakten meteen duidelijk dat dit niet acceptabel was, maar JHR had een paar extra dagen nodig om het gedrag af te keuren. Canapino zelf reageerde nooit op het incident.

Een paar races later gebeurde exact hetzelfde en weer kreeg Ilott ernstige bedreigingen van de fans van Canapino. Dit keer was JHR er wat sneller bij, al was het bepaald geen stevige afkeuring. De algehele toon van het bericht was er een van “we schrijven dit omdat het nou eenmaal van ons verwacht wordt”. Dat bleek al helemaal toen een paar dagen later de baas van JHR de schuld bij Ilott legde. Volgens hem moest Ilott de doodsbedreigingen gewoon negeren. Ilott kondigde niet veel later aan dat hij het team zou verlaten.

Doodsbedreigingen Theo Pourchaire

Tot op dit punt zou je kunnen zeggen dat Canapino gewoon wat gekke fans heeft, maar dat je hem dat zelf niet aan kan rekenen. Maar dit jaar kwam daar toch echt wel verandering in. Tijdens de IndyCar-race in Detroit tikten Canapino en McLaren-coureur Theo Pourchaire elkaar aan. Het was geen ernstige crash en Canapino kon gewoon doorrijden. Hij finishte zelfs als twaalfde, zijn beste resultaat van het seizoen. Maar toch lieten zijn fans weer van zich horen. Niet eens in persoonlijke berichten dit keer, maar vrij expliciet en openbaar, waarin sommigen de hoop uitspraken dat Pourchaire’s halo hem niet zou beschermen de volgende keer dat hij een crash heeft.

Dit keer kwam er geen statement van JHR. Canapino liet wel van zich horen, maar het was bepaald geen goede reactie. Ondanks dat de berichten voor iedereen te zien waren, beweerde hij in feite dat Pourchaire nooit bedreigingen had gekregen en hoe de Fransman het durfde om deze aanklacht aan zijn fans te richten. Vervolgens ging hij op een social media binge, waarin hij een hele reeks aan berichten likete die Pourchaire belachelijk maakten en half grappend alsnog bedreigingen aan hem stuurden. Extra pijnlijk: McLaren en JHR waren op dat moment nog technische partners, al maakte McLaren daar per direct een einde aan.

Blijkbaar was dat toch ook echt een stapje te ver voor JHR. Deze week maakte het team namelijk bekend dat de samenwerking met Canapino per direct beëindigd wordt. Officieel “met wederzijdse instemming”, maar we weten allemaal wat dat eigenlijk betekent. Het feit dat het statement slechts vier zinnen lang is en geen reactie van Canapino bevat, zegt ook wel genoeg. Er zijn nog vier races te gaan in dit seizoen van IndyCar. JHR heeft nog niet bekend gemaakt wie Canapino gaat vervangen in die races.

Autosport
  • Juncos Hollinger Racing