Piastri onthult dat hij Hongarije won met een gebroken rib

Oscar Piastri won dit jaar zijn eerste race, maar wel met een handicap. De Australiër blijkt namelijk een gebroken rib te hebben gehad in die race.

Oscar Piastri van McLaren in de Grand Prix van Hongarije

Oscar Piastri maakt een bijzonder sterk seizoen mee. De Australiër staat momenteel vierde in het kampioenschap in pas zijn tweede jaar in de Formule 1. En als kers op de taart kwam daar ook zijn eerste overwinning bij. Tijdens de Grand Prix van Hongarije won Piastri voor het eerst een race na een absoluut dominante prestatie in de eerste helft van de Grand Prix.

Maar dat gebeurde wel met een handicap, zo onthult de McLaren-coureur nu. Op sociale media laat Piastri namelijk zien dat hij een gebroken rib heeft opgelopen dit jaar. De foto van de X-ray is gedateerd op 8 juli. Dat is de dag na de Grand Prix van Groot-Brittannië en twee weken voor de race in Hongarije. Aangezien er meestal een herstelperiode van drie tot zes maanden staat voor een gebroken rib, zal Piastri die race met zijn verwonding hebben gereden. En datzelfde geldt voor de Grand Prix van België, waarin Piastri in de spannende slotfase nog bijna zijn tweede overwinning behaalde.

Hoe en wanneer Piastri zijn rib brak, is niet bekend. Gezien de timing is het een logische gedachte om te denken dat het op Silverstone moet zijn gebeurd, maar daar is geen helder moment aan te wijzen waarin hij een dusdanig ernstige verwonding op kon lopen.

Piastri zelf vertelt er ook niet veel meer over. In karakteristieke stijl houdt hij het koel en beknopt. “Eerste helft van het seizoen zit erop”, schrijft hij op X (voorheen Twitter). “Eerste GP gewonnen. Eerste bot gebroken. De rib geniet wel van de pauze.” En daar laat hij het bij. Geen verdere uitleg.

Het gebeurt wel vaker dat coureurs rijden met verwondingen. Lance Stroll begon het seizoen van 2023 met twee gebroken polsen en een gebroken teen. Zijn teamgenoot Fernando Alonso openbaarde toen dat hij een jaar eerder ook met de nodige verwondingen had gereden maar gewoon doorzette. Mark Webber had een gebroken schouder in 2010 en een gebroken been in 2009. David Coulthard reed in de Spaanse Grand Prix van 2000 met twee gebroken ribben. En in 1992, toen Nigel Mansell zijn eerste en enige titel won, had hij een gebroken voet voor het merendeel van het seizoen.