Brown ziet graag minder macht voor F1-teams: "Moeten de FIA de ruimte geven"

McLaren-CEO Zak Brown zou graag zien dat de Formule 1-teams wat minder macht hebben in de Formule 1. Volgens hem moeten de FIA en de Formule 1 de koers van de sport kunnen bepalen.

McLaren-CEO Zak Brown

Grote veranderingen in de Formule 1 komen er niet zomaar. Kleine regels, zoals procedurele zaken of technisch toezicht, kunnen gemakkelijk door de FIA worden ingevoerd. Maar fundamentele veranderingen, zoals bijvoorbeeld de puntentelling of de budgetcap, moeten door twee tredes aan goedkeuring heen.

De eerste van die twee is de F1 Commission. In deze commissie zitten alle tien de teams, Formula One Management, en de FIA. Bij vergaderingen van deze commissie is meestal het hoofd single seaters van de FIA aanwezig, niet president Mohammed Ben Sulayem.

De tweede stap is dan de World Motorsport Council, waar verschillende vertegenwoordigers van de FIA inzitten. Officieel kan de World Motorsport Council de beslissingen van de F1 Commission nog tegenhouden, maar meestal worden ze zonder bezwaar overgenomen.

Minder macht naar de teams

Zak Brown ziet nu dus graag verandering in dat systeem. “Ik denk dat de teams minder macht zouden moeten hebben, maar dat hun stem nog wel gehoord wordt”, legt Brown aan verschillende media uit. “We hebben allemaal een eigen belangenverstrengeling. Op een gegeven moment is er de mogelijkheid dat we ons kunnen verenigen en iets kunnen blokkeren.”

“Ik denk echt dat we meer macht bij de FIA en de Formule 1 moeten leggen”, vervolgt Brown. “Zij moeten kunnen doen wat zij goed achten voor de sport. Wij zijn soms ons eigen grootste probleem. Niet iedereen ziet dit hetzelfde, want we willen allemaal invloed hebben op de uitkomsten, maar dat kan soms best gênant zijn.”

De F1 Commission heeft zich over verschillende grote vraagstukken gebogen de afgelopen jaren. Het al dan niet toelaten van Andretti, de engine freeze in aanloop naar de nieuwe generatie motoren van 2026, het verhogen van het budget van de slechtste teams, en de vraag of Red Bull wel twee teams mag hebben. In al deze gevallen hebben verschillende teams overduidelijk eigen belangen die ze proberen te beschermen. Daardoor worden deze vraagstukken vaak politieke kwesties, waarbij teams ofwel hun eigenbelang voorop stellen, ofwel de kant kiezen van een team dat ze te vriend willen houden.