Porsche zet definitief punt achter F1-ambities

Porsche gaat definitief niet verder met pogingen om in de Formule 1 te komen. Het Duitse merk hoopte ooit als motorleverancier terug te keren.

De merknaam van Porsche

We draaien de klok even terug naar 2022. Na een spectaculair slot van het vorige seizoen, staat Red Bull ineens voor een probleem. Motorleverancier Honda had namelijk al aangekondigd uit de Formule 1 te vertrekken. Honda liet nog wel de infrastructuur achter en zou Red Bull even helpen met een tussenperiode overbruggen totdat er een nieuwe partner zou zijn, maar die nieuwe partner moest er wel komen. De huidige leveranciers waren geen optie voor Red Bull, dus werd er buiten de sport gekeken. En de keuze viel uiteindelijk op Porsche.

Porsche hoopte, net als zustermerk Audi, toegang tot de Formule 1 te krijgen. Audi zou de gok gaan wagen met Sauber, maar bij Porsche zag het er wat rooskleuriger uit met Red Bull. Het team was de regerend kampioen en had een ijzersterk seizoen in 2022, dus Porsche greep die kans maar al te graag aan.

Maar niet koste wat het kost. Sterker nog, Porsche stelde behoorlijk strenge eisen. Eisen die voor Red Bull absoluut niet acceptabel waren. De overeenkomst zou Porsche en Red Bull op gelijke voet zetten en het Duitse merk flink wat inspraak in het F1-team geven. En dus werden de onderhandelingen gestaakt. Maar voor Porsche hoefde dat niet het einde van het verhaal te zijn. Het bedrijf beloofde door te onderhandelen met iedereen die hen maar wilde ontvangen en beschouwde de Formule 1 nog steeds als een belangrijk doel.

Einde verhaal

En dat was het laatste wat we daarvan hoorden. Porsche zat niet tussen de merken die zich aanmeldden als motorleverancier vanaf 2026 en geen enkel ander team ging een samenwerking met de Duitsers aan. Porsche bevestigt nu wat iedereen eigenlijk al wist: dat hoofdstuk is afgesloten.

“Dat is nu geen optie meer”, zegt sportief directeur Thomas Laudenbach volgens Motorsport.com. “Op dit moment is de Formule 1 iets waar wij geen energie aan gaan verspillen. Onze focus ligt op alles waar we nu al mee bezig zijn, en als je daar naar kijkt, dan hebben we genoeg om ons mee bezig te houden.”

Porsche is in tal van andere raceklassen al vertegenwoordigd. Het merk doet mee aan de endurance competities WEC en IMSA, is een van de teams in het Duitse DTM en doet mee aan de Formule E. Daarnaast zijn er ook nog meerdere competities die de naam van het merk zelf dragen, zoals de Porsche Super Cup. Zoals Laudenbach het stelt: “We zijn op dit moment prima voorzien.”

Formule 1
  • Porsche