Kansspelautoriteit roept Sauber op zonder Stake te racen in Zandvoort

De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) heeft Sauber opgeroepen om alle vermeldingen van Stake van de auto af te halen voor de race in Zandvoort. Volgens de KSA is de reclame voor Stake in strijd met de regels rondom gokreclame in Nederland. 

Het Stake logo op de zijkant van de Sauber

Sauber rijdt dit jaar met Stake als hoofdsponsor. Op een aantal plekken rijdt het team zelfs onder die naam, maar niet overal. Stake is namelijk een online gokbedrijf en in verschillende landen gelden erg strenge regels over reclame voor dat soort bedrijven. In die landen is Kick de hoofdsponsor van het team. Kick is het online streamingplatform in handen van Stake waar spelers kunnen streamen hoe ze gokken in de kansspelen van Stake.

De Nederlandse Kansspelautoriteit vindt dat Stake in Nederland ook niet op de auto zou mogen prijken. “Het is volgens de kansspelwetgeving verboden om kansspelen aan te bieden zonder vergunning, reclame te maken voor die illegale kansspelen of de deelname eraan te bevorderen”, schrijft de organisatie. “De Ksa vindt het onwenselijk dat op een Nederlands evenement met het bereik en de omvang van de Formule 1 reclame wordt gemaakt voor illegale kansspelen, ook omdat het evenement veel aandacht trekt van kwetsbare groepen zoals minderjarigen en jongvolwassenen. Stake heeft geen vergunning van de Ksa en mag daarom geen kansspelen aanbieden in Nederland.”

De Ksa kan Sauber niet verbieden om mee te doen en kan het team ook geen boete opleggen. Het mandaat van de Ksa heeft alleen betrekking op de bedrijven die gokken aanbieden, niet op organisaties die daar reclame voor maken. Daarom heeft de organisatie “met klem gevraagd” aan het team en de organisatie van de Grand Prix om de vermeldingen van Stake van de auto af te laten.

Het is niet de eerste keer dat een team opgeroepen wordt de sponsoring te veranderen in Nederland. Vorig jaar kwam McLaren onder vuur te liggen door verschillende gezondheidsorganisaties. Samen met de reclamecodecommissie riepen zij het team op om sponsor VELO van de auto te laten tijdens de race in Zandvoort. VELO maakt snuszakjes, een nicotineproduct dat verboden is in Nederland.

Formule 1
  • Stake Sauber