Doohan maakt F1-debuut als coureur bij Alpine in 2025

Jack Doohan gaat volgend jaar voor Alpine rijden. De Australiër maakt zijn debuut in de Formule 1 als teamgenoot van Pierre Gasly.

Jack Doohan wordt de nieuwe coureur van Alpine in 2025

Alpine had een nieuwe coureur nodig nadat het team besloot om Esteban Ocon opzij te zetten. Bovenaan het lijstje van het team stond Carlos Sainz, maar hij besloot voor Williams te kiezen. Dat liet Alpine met een handjevol opties over, waaronder Doohan.

Doohan is een oude vertrouwde bij Alpine. Hij zit al sinds 2022 in de Alpine Academy na enkele jaren in het trainingstraject van Red Bull te hebben gezeten. De timing van zijn overstap bleek perfect te zijn: Alpine was net reservecoureur Oscar Piastri kwijtgeraakt in de inmiddels iconische Piastri-saga. Dat betekende dat er bij het Franse team nu ruimte was voor een nieuwe kroonprins en die rol ging naar Doohan. Sinds 2023 is hij de vaste test- en reservecoureur van het team en dus de gedoodverfde opvolger van Ocon.

Doohan heeft al de nodige ervaringen opgedaan binnen het team. Als reservecoureur rijdt hij regelmatig voor Alpine in de vrije trainingen, waarin het team verplicht een rookie in moet zetten. Hij is ook vaak genoeg te zien bij de verschillende media om naam voor zichzelf te maken. Als zoon van motorlegende Mick Doohan heeft de Australiër zijn naam ook meezitten.

Daarmee wint Doohan het van een andere bekende zoon: Mick Schumacher. De Duitser, die momenteel uitkomt voor Alpine in het World Endurance Championship, aasde ook op het zitje bij de Franse renstal. Met Doohan kiest Alpine voor een coureur waar het team wat meer tijd in geïnvesteerd heeft.

"Ik ben erg blij met de promotie naar Alpine", schrijft Doohan in een reactie. "Ik ben het management ontzettend dankbaar voor het vertrouwen en geloof dat ze in mij stellen. Er is nog veel werk te doen en ik ga mijn uiterste best doen om zoveel mogelijk kennis en informatie op te nemen voor de volgende stap. Het is ontzettend fijn om de eerste alumnus van de Alpine Academy te zijn die voor het team zal racen en ik ben iedereen enorm dankbaar."

Doohan stapt in bij Alpine in een tijd van grote veranderingen. Flavio Briatore is na veertien jaar afwezigheid teruggekeerd bij het team en haalt meteen flink de bezem erdoor. Teambaas Bruno Famin is net vervangen door Oliver Oakes. Ook stopt Alpine met het motorprogramma. Vanaf 2026 zal de renstal een klantenteam worden, waarschijnlijk van Mercedes.

"Persoonlijk ken ik Jack al sinds 2019", reageert Oakes op de aankondiging. "Ik ben me meer dan bewust van zijn talent en zijn potentieel. Hij is een harde werker achter de schermen en zijn toewijding wordt ontzettend gewaardeerd door het hele team. Samen met Pierre [Gasly] hebben we nu een line-up met een goede combinatie tussen jeugdige energie en ervaring."