Profiel: Wie is Franco Colapinto, de nieuwe coureur van Williams?

Franco Colapinto neemt het zitje van Logan Sargeant per direct over. Wie is deze jonge Argentijn, die de rest van het seizoen uit gaat rijden?

Franco Colapinto van Williams

Franco Colapinto gaat de rest van dit seizoen voor Williams rijden als vervanger van Logan Sargeant. Wie is deze jonge Argentijn precies? Lees hieronder het profiel van de nieuwste Formule 1-coureur.

Steun van Fernando Alonso

Colapinto begon zijn carrière - zoals bijna elke Formule 1-coureur - in het karten. Hij bewees zich als een sterke, maar misschien niet spectaculaire, karter. Vier titels in drie jaar tijd is een resultaat waar je alleen maar respect voor kan hebben, maar in de grote competities wist hij niet echt door te breken. De titels kwamen eigenlijk vooral in zijn thuisland Argentinië.

Desondanks verhuisde hij in 2018 naar Europa om daar mee te doen aan de Spaanse Formule 4. Dat bleek een briljante zet: na een prima eerste seizoen trok hij namelijk de aandacht van DriveX School, een team dat deels in handen is van Fernando Alonso. Met steun van Alonso en van voormalig F1-coureur Pedro de la Rosa, verpletterde Colapinto in 2019 de concurrentie in de Spaanse Formule 4. De Argentijn won elf van de 21 races en won de titel met bijna 100 punten voorsprong.

Formule 3 met Nederlandse begeleiding

De promotie naar de Formule 3 liet nog even op zich wachten, maar Colapinto zat in de tussentijd niet stil. Een uitstapje naar Nieuw-Zeeland leverde een derde plek op in de Toyota Racing Series, het beste resultaat van een rookie. Een debuutseizoen in de Formula Renault Eurocup (beter bekend als FRECA) eindigde ook met een derde plek, opnieuw het beste resultaat van een rookie.

Het jaar daarop reed Colapinto opnieuw in FRECA met het Nederlandse MP Motorsport. Daarnaast kwam hij uit in de Asian Le Mans Series, de European Le Mans Series, en nam hij deel aan de 24 Uur van Le Mans in een LMP2-auto naast Nyck de Vries. De resultaten waren gemengd en al met al behaalde Colapinto maar een handjevol overwinningen. Derde en vierde in de twee Le Mans Series was echter een zeer respectabel resultaat, zeker gezien het feit dat Colapinto op dat punt pas achttien jaar oud was.

Dat werd beloond met een contract bij Van Amersfoort Racing voor het Formule 3-seizoen van 2022. In zijn eerste race behaalde Colapinto meteen pole position, en een weekend later won hij voor het eerst een Formule 3-race. Hij sloot zijn debuutseizoen in de competitie af op de negende plek. Het jaar daarop was hij een serieuze titelkandidaat. En hoewel uiteindelijke winnaar Gabriel Bortoleto oppermachtig was dat seizoen, finishte Colapinto slechts één keer buiten de punten en eindigde hij dat jaar als vierde, slechts een paar punten achter de nummer twee en drie.

Franco Colapinto samen met Logan Sargeant tijdens het raceweekend in Silverstone. (Bron: Williams Racing)

Oogappel van Williams

Dat zal Colapinto toch een beetje hebben gefrustreerd. Die nummer twee was namelijk Zak O’Sullivan, die eerder in 2023 samen met Colapinto was toegevoegd aan de Williams Driver Academy. O’Sullivan had meer slechte races, maar hij had ook twee overwinningen meer dan Colapinto.

Maar het was een prima prestatie van beide coureurs, en dus besloot Williams hen allebei naar de Formule 2 te halen dit jaar. Dat was nogal een gok, want 2024 is een beetje een apart jaar in de Formule 2. Er ging een nieuw reglement in met een volledig nieuw ontworpen auto. Meerdere teams hebben nogal wat moeite met de aanpassing aan dit nieuwe ontwerp.

Zo ook Colapinto’s team MP Motorsport. De Nederlandse renstal kende hoge pieken en diepe dalen en dat zorgde ook voor een nogal wisselend puntenaantal voor Colapinto. Zijn overwinning in Imola leverde hem echter veel lof op, en zeer terecht. Verder heeft hij dit jaar nog twee podiums behaald, waardoor hij momenteel zesde staat in het kampioenschap. Een titelkandidaat is hij misschien niet, maar de Argentijn heeft zeker indruk gemaakt tijdens zijn eerste halfjaar in de Formule 2.

Formule 1
  • Williams Racing