Formule 1 overweegt speciale sprintrace voor rookies

De Formule 1 speelt met het idee om onervaren rookies een speciale race te geven na afloop van het jaar. Daardoor zouden ze dan meer ervaring op kunnen doen en beter voorbereid zijn op een vaste rol in de Formule 1.

De Formule 1 overweegt een speciale sprintrace

Testtijden in de Formule 1 zijn erg beperkt. Een nieuwe coureur mag alleen maar auto’s van minstens twee jaar oud testen. Dat is dus niet ideaal als er een significante regelwijziging plaats heeft gevonden in die periode. Dat is een van de redenen waarom Logan Sargeant en Nyck de Vries zoveel moeite hadden met hun promotie naar de Formule 1.

Teams zoeken dus al naar creatieve manieren om dit te omzeilen. Zo liet Red Bull dit jaar Liam Lawson rijden tijdens een filmdag om zo de nieuwe auto te leren kennen, en heeft Haas maar liefst zes vrije trainingen in raceweekenden gereserveerd voor toekomstige coureur Oliver Bearman.

Speciale sprintrace voor rookies

De Formule 1 heeft zelf ook door dat er iets moet veranderen. Verschillende plannen zijn al besproken en afgewezen, maar er liggen nog twee suggesties op tafel die binnenkort door de F1 Commission worden besproken. Het eerste is het meest voor de hand liggend: meer tests toestaan. Maar het tweede idee is iets creatiever.

Na afloop van het Formule 1-seizoen vindt er altijd een testdag plaats in Abu Dhabi. Op deze testdag geven de teams een van beide auto’s aan een rookie zodat deze wat ervaring op kan doen, terwijl de andere auto wordt gebruikt voor bandentests van leverancier Pirelli. Dit nieuwe idee suggereert dat na afloop van deze testdag de aanwezige rookies de auto’s mogen gebruiken voor een korte sprintrace. Dat zou hen meer tijd geven met de auto’s en hen ook kennis laten maken met het reilen en zeilen van een Formule 1-team tijdens een race.

In gesprek met Motorsport.com bevestigt F1-CEO Stefano Domenicali dat dit plan inderdaad op tafel ligt. “We kijken nu naar hoe we jonge mensen de kans kunnen geven om tijdens de Abu Dhabi test uit te blinken en ervaring op te doen. Niet alleen door een test te rijden, maar ook in een competitieve context. Het zou hun training in ieder geval enorm helpen, want dat is erop gericht hen zo goed mogelijk voor te bereiden op de volgende stap. We gaan dit eind september verder bespreken om te kijken hoe haalbaar het is.”