Dit was de eerste en bijna laatste kans in F1 voor Colapinto

Franco Colapinto stapt komend weekend in de Williams als vervanger van Logan Sargeant. En dat komt erg goed uit, want als Colapinto nog langer had gewacht, had hij niet eens in de Formule 1 mogen rijden.  

Franco Colapinto van Williams

Zet je schrap mensen, want we gaan wat hoofdrekenen doen in dit artikel.

Elke Formule 1-coureur moet een superlicentie halen. Een basisvereiste van die superlicentie is dat je 40 punten weet te behalen in verschillende competities. Daarmee bewijs je als coureur aan de FIA dat jij genoeg ervaring hebt opgedaan om in de Formule 1 te rijden. Iemand die in de Formule 2 of IndyCar kampioen wordt heeft meteen genoeg punten voor een superlicentie, terwijl je op een lagere positie of in andere competities nog wat andere dingen moet doen om die punten te behalen.

Franco Colapinto heeft op dit moment genoeg punten voor zijn superlicentie, maar dat is kantje boord. Normaal gesproken wordt er alleen gekeken naar de drie voorgaande jaren om te bepalen of je genoeg punten hebt. Maar de FIA heeft wat speciale uitzonderingen gemaakt tijdens de pandemie. Als het jaar 2020 of 2021 tussen de drie voorgaande jaren zit (zoals nu dus nog het geval is), dan mag je naar de afgelopen vier jaar kijken en de drie beste jaren daaruit kiezen voor de superlicentie.

Dat is erg goed nieuws voor Colapinto. In 2020 had hij namelijk een erg sterk jaar en behaalde hij 17 punten voor zijn superlicentie. In 2021 kreeg hij 10 punten. 2022 was een wat minder jaar voor de Argentijn en behaalde hij slechts 3 punten voor zijn superlicentie. Vorig jaar ging dan weer heel goed, toen zijn vierde plek in F3 hem maar liefst 15 punten opleverde. In andere woorden: door deze speciale pandemie-regel mag Colapinto 2022 wegstrepen, de resultaten van 2020 meerekenen, en dan komt hij op 42 punten uit.

Maar als Colapinto na dit seizoen pas zijn superlicentie zou aanvragen, dan vervalt die regel. Dat betekent dat hij dus alleen de punten van 2022 (3), 2023 (15) en 2024 mee mag rekenen. De punten van 2024 moeten nog vergeven worden, maar als hij dit seizoen op de zesde plek in de Formule 2 af zou sluiten - waar hij nu dus staat - dan zou de Argentijn daar slechts 10 punten voor krijgen. In totaal komt hij dan dus slechts op 28 punten. Colapinto zou dan dus pas op zijn vroegst in 2026 in de Formule 1 kunnen rijden.

Achtergrond
  • Williams