Hamilton: 'Winnen vanaf pole position is eigenlijk geen racen'

Is het beter om te vechten voor de winst, of te winnen met overmacht? Lewis Hamilton weet het wel: vanaf pole position winnen is niks aan!

Lewis Hamilton

Elke coureur in de Formule 1 heeft natuurlijk maar één doel: winnen. Maar de manier waarop je wint, dat maakt nogal wat verschil. Dit jaar hebben we dat wel gemerkt in de manier waarop Max Verstappen reageerde op de overwinningen. De vreugde was duidelijker te merken in races als Imola en Spanje, waar hij daadwerkelijk moeite moest doen om te winnen, ten opzichte van Bahrein en Saoedi-Arabië, toen hij met ruime voorsprong won.

Lewis Hamilton beaamt dit ook. Met zijn 105 overwinningen weet Hamilton wel het een en ander van winnen in de Formule 1. Aan de Performance People podcast legt hij uit dat de ene overwinning de andere niet is.

“Het is ontzettend saai!” lacht hij, als hem gevraagd wordt naar winnen vanaf pole position. “Om te starten vanaf de eerste positie en de hele race aan de leiding te rijden, is eerlijk gezegd echt saai als je het vergelijkt met het vechten in het achterveld. Het is namelijk geen racen. Dat zou net zo goed een test kunnen zijn. Je vecht tegen het tijdverschil achter je. Maar je moet jezelf wijsmaken dat je bijvoorbeeld vecht met een auto voor je. Je moet ergens achteraan zitten.”

“Maar het is anders als je een auto of meerdere auto's voor je hebt en er een circuit is waar je kunt inhalen, zoals Austin of Silverstone”, vervolgt Hamilton. “Je probeert verschillende lijnen te ontdekken, gebruik te maken van de banden en de wind. En dan krijg je eindelijk een strijd met iemand, dat is het mooiste wat er is. Dat is de grootste beloning voor een coureur.”