Het circuit van Monza heeft wat aanpassingen gehad dit weekend. De baan is opnieuw geasfalteerd en de kerbstones in een aantal bochten zijn aangepast. Het idee is dat daarmee het oppervlak soepeler is en de race daardoor aangenamer moet zijn voor de coureurs.
Maar dat brengt ook de nodige problemen met zich mee. In de voorbeschouwing op het weekend stelde bandenleverancier Pirelli al dat het moeilijk is om te voorspellen hoe de banden zich nu gaan gedragen. En de coureurs zijn ook nog niet echt onder de indruk.
“Sommige delen van het circuit hebben nu een beetje hun unieke karakter verloren”, stelt Daniel Ricciardo. “Kerbs en dat soort dingen maken een circuit uniek en als je de kerbs plat maakt… Neem bijvoorbeeld bocht vijf. Als je daar over de kerb ging, dan zat er nog een stukje beton achter. In het verleden zou je daar altijd proberen om het meeste uit die bocht te halen.”
Zijn teamgenoot Yuki Tsunoda kan het daar alleen maar mee eens zijn. “Het is een gladdere, vlakkere baan geworden, met vlakkere kerbstones. Dus het voelt alsof we een beetje karakter van Monza zijn kwijtgeraakt. Dat kan positief of negatief zijn, ik weet het niet. In de Variante Ascari kon je het eerste deel van de kerbstone heel agressief gebruiken. Ik weet niet hoe het nu zal zijn, dat zullen we moeten afwachten.”
Verstappen en Hamilton zijn voorzichtig
Max Verstappen en Lewis Hamilton willen nog niet al te snel een oordeel vellen. “De tijd zal het leren”, zegt Verstappen, met karakteristieke nuchterheid. “Het grootste probleem wat er was, was het gebrek aan grip. Ik denk dat het vervangen van het asfalt al een hoop had opgelost. Maar laten we afwachten hoe het aanvoelt. Geen idee of het beter is geworden of slechter. Laten we er eerst gaan rijden en dan een oordeel vellen.”
“Ik kan er nog niets over zeggen voordat ik er zelf op heb gereden”, voegt Hamilton toe. “Misschien is het wel het mooiste wat er is en een van de beste veranderingen ooit, dus ik mezelf niet in de voet schieten. Jarenlang was het op veel plaatsen superhobbelig en dat was een groot deel van het karakter van dit circuit. Het is een grote verandering, maar uiteindelijk is het hetzelfde circuit. We zullen het morgen pas weten, maar het ziet er naar uit dat het een stuk gladder en een stuk sneller zal zijn.”
Wel erkent Verstappen dat het alle kennis en ervaring eigenlijk wegvaagt. “Je kan eigenlijk niet terugvallen op voorgaande jaren. Sommige bochten zijn wat anders met betrekking tot de kerbstones en de lay-out van die bochten. Met betrekking tot bijvoorbeeld de downforce-levels en dat soort zaken zijn we de referenties een beetje kwijt.”
Bij Aston Martin leidde dat gebrek aan informatie al tot een ingrijpende verandering. Reservecoureur Felipe Drugovich zou eigenlijk in de eerste vrije training rijden, maar Aston Martin besloot toch maar om dat niet te doen. “Volgens mij zou ik mijn VT1 afstaan aan Felipe”, vertelt Fernando Alonso. “Maar toen kregen we door dat de aanpak van het asfalt groter was dan gedacht. De kerbstones waren anders dan gedacht. Dus toen heeft het team het plan veranderd.”
‘We moeten dit soort circuits beschermen’
Ook George Russell, die naast Mercedes-coureur ook voorzitter is van de coureursvakbond, is niet al te enthousiast. “We hebben het hier in het verleden wel vaker over gehad: de coureurs zijn vaak de laatste mensen die het te horen krijgen als er iets verandert. Persoonlijk vind ik dit erg jammer. Ik denk niet dat het nu nog zo indrukwekkend zal zijn. Ik weet niet wie deze keuzes maakt. Ik weet dat we de ontwerpers van deze circuits dankbaar moeten zijn voor hun werk. Maar we hebben altijd wel gezegd dat we het geweldige karakter van dit soort circuits koste wat het kost moeten beschermen.”
Alex Albon nam geen blad voor de mond. “Sommige van de kerbs die zijn aangebracht lijken een beetje generiek, terwijl Monza over het algemeen een specifieke eigen stijl had. Het was altijd hobbelig, maar dat was niet erg en de kerbs waren vrij uniek. Laten we kijken hoe het gaat, ik denk dat er in VT1 en VT2 veel gebruik gemaakt zal worden van de kerbs, of je ze kunt gebruiken of niet en hoeveel je ze kunt gebruiken.”