FIA geeft verklaring af nadat Red Bull en Ferrari McLaren beschuldigen van vals spel

De FIA heeft gereageerd op de beschuldigingen van Red Bull en Ferrari aan het adres van McLaren. Volgens de FIA is er momenteel geen enkele reden om vals spel te vermoeden.

De vlag van de FIA

Vlak nadat Ferrari en Red Bull hun zorgen uitten over de voorvleugel van McLaren, is de FIA al met een reactie gekomen. De zorgen van Red Bull en Ferrari gingen over de zogeheten ‘flexi-wing’, een systeem waarbij de voorvleugel verder doorbuigt dan mag op hoge snelheden. Dat zou er in praktische zin voor zorgen dat een team sneller gaat dan de concurrentie op de vlakken waar de windweerstand hoger wordt.

De FIA kwam op dinsdag met een statement aangaande deze verdenking. “De FIA onderzoekt de voorvleugels bij elk evenement met talloze controles”, schrijft de organisatie. “Alle voorvleugels voldoen momenteel aan de reglementen van 2024. Sinds de Grand Prix van België heeft de FIA tijdens de sessies van FP1 en FP2 extra gegevens verzameld om het dynamische gedrag te beoordelen met behulp van een door de FIA voorgeschreven videocamera die delen van de voorvleugel vastlegt die niet zichtbaar zijn met de officiële FOM-camera's. Deze controle zal ten minste tot en met Singapore door blijven gaan om zeker te weten dat elk team de FIA-camera’s heeft gebruikt op verschillende circuits.”

“Dit zorgt voor een grote database”, vervolgt de FIA. “Zo kan de FIA een zo objectief mogelijk beeld schetsen van de situatie en de verschillen kunnen kwantificeren tussen de verschillende dynamische patronen die op het circuit worden waargenomen. Geen enkel onderdeel is oneindig stijf. Daarom zijn er belasting-doorbuigingstesten opgenomen in de reglementen.”

“De voorvleugel is door de jaren heen een uitdagend gebied geweest, omdat de aerodynamische belastingspatronen tussen verschillende deelnemers variëren en het daarom moeilijk is om een belasting te vinden die alle typen voorvleugel dekt. Andere delen van de auto, zoals de achtervleugel en de vloerranden, hebben veel consistentere aerodynamische belastingspatronen over de hele grid, waardoor de test universeler is.”

“De FIA heeft het recht om nieuwe tests te introduceren als er onregelmatigheden worden vermoed. Er zijn geen plannen voor maatregelen op de korte termijn, maar we evalueren de situatie met het oog op de middellange en lange termijn”, aldus de FIA.