Zielig! Motorclubs voelen zich gestigmatiseerd

Dus je wilt laten zien dat je een vrije jongen bent, met maximale decibels auto-alarmen triggeren terwijl je langsrijdt in je stoere outfit. Maar de motorlobby wil wel even safespace-dicteren wanneer wij over 'motorclubs' mogen schrijven.

Het. Staat. Er. Echt. "Politie, justitie en media moeten stoppen groepen als de Hells Angels en Mongols 'motorclubs' te noemen. Dat zeggen de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, KNMV, en de RAI Vereniging, die de belangen behartigt van alle motormerken in Nederland, op BNR. Zowel de motorrijders als de industrie hebben er last van."

Dan ben je echt heel erg van het padje. Er zijn gewoon criminele motorbendes. Dat niet mogen benoemen omdat dat bikers kwetst of stigmatiseert of  de handel schaadt, is echt een staaltje Saoedi-ArabiĆ« in een leren pakje. De Hell's Angels zijn een motorclub. Als Hell's Angels veelvuldig in contact komen met justitie of als door politiewerk wordt aangetoond dat zij een criminele bende zijn, dan kunnen we dus vaststellen dat deze motorclub criminele elementen heeft of crimineel is. Einde discussie.

Hoe averechts zo'n oproep tot gezuiverd taalgebruik werkt, leest u momenteel. Het doet ons vooral denken aan bloemetjesjurken, beroepsgelovigen en Millennials die ons er steeds maar weer op wijzen dat wij niet moeten spreken over islamitische terreur. Als iets islamitische terreur is, is het - je verwacht het niet! - islamitische terreur. Net zoals maffiose VVD'ers, kleinkunst subsidiehoeren, waardeloze auto's en [[adjectief] + [substantief]] ook bestaan en aldus beschreven kunnen en moeten worden. 

Wij raden motorclubs met klem aan op zoek te gaan naar andere lobbyisten, deze zijn namelijk nog niet zo vertrouwd met het vrije woord. Voor je het weet horen we volgende week dat we de politie ook echt stopt met het verspreiden van het lichtgetinten-signalement. Dat soort feitelijke beschrijvingen is natuurlijk vooral stigmatiserend. 

Bedreigingen in de comments.