FIA: hierdoor viel de DRS uit tijdens de GP van Abu Dhabi

Gistermiddag was de DRS tijdens de laatste Formule 1-race van het seizoen om onduidelijke redenen een tijdje niet beschikbaar. De FIA heeft inmiddels opheldering gegeven over waarom de vleugels niet openklapten.

Red Bull no DRS

Een falend DRS-systeem, voor het pure racen is het een zegen, en daarom verdwijnt het Drag Reduction System dan ook in 2021. Gisteren was het ook gedurende maar liefst 17 rondjes weg, en moesten de coureurs op eigen kracht voorbij hun voorligger komen. Het was uiteraard geen test, maar een ongelukje.

De FIA verklaarde na de race dat de onbedoelde DRS-deactivering veroorzaakt werd door een gecrashte server. Hierdoor kon niet worden gegarandeerd dat het systeem op alleen de juiste plekken werd ingeschakeld, en voor de veiligheid van de coureurs werd het daarom helemaal uitgeschakeld. Wedstrijdleider Michael Masi: “A data server crashed. The timing was still operating as we all saw. But that crashed, [so] immediately we disabled it.” Nadat een backup was geactiveerd moesten eerst nog de nodige veiligheidschecks gedaan worden: “So we ran various checks working collaboratively the FIA and F1 group to make sure that everything was working hunky-dory. Until that point in time we were not going to take a chance until we were confident.

Voor veel meer spanning zorgde het ongelukje overigens niet: de top drie finishte vrij afgetekend, ondanks een late aanval van Bottas voor P3 op Leclerc. Maar toen was DRS al lang weer in de lucht.