Helmut Marko: "Red Bull had al een contract klaarliggen voor Norris"

Helmut Marko heeft verteld dat het niet veel had gescheeld of Lando Norris had voor Red Bull gereden. Het contract lag al klaar, maar het ging op het laatste moment mis.

Lando Norris had volgens Helmut Marko bijna binnen de Red Bull-familie gezeten

De vraag: ‘Wat als?’ duikt vaak genoeg op in de Formule 1. Wat als Fernando Alonso niet weggegaan was bij Ferrari? Wat als Daniel Ricciardo wel bij Red Bull was gebleven? Wat als Max Verstappen voor Mercedes had gekozen in plaats van Red Bull? Uiteindelijk allemaal nutteloos, maar leuk om over na te denken.

Maar blijkbaar is er één wat als vraag die nog niet eens zo ondenkbaar is. Want Lando Norris, die op dit moment de grootste uitdager is van Max Verstappen, had blijkbaar bijna een contract getekend bij Red Bull. Het contract lag zelfs al klaar volgens Helmut Marko, het enige wat nog hoefde te gebeuren was dat Norris moest tekenen.

In de Inside Line podcast werd aan Red Bull-adviseur Marko gevraagd of er ooit coureurs van buiten het eigen opleidingstraject waren die Red Bull graag had vastgelegd. Hoewel Red Bull eigenlijk altijd geprobeerd heeft uit de eigen talentenpool te putten, gaf Marko toe dat er wel twee gevallen waren waarbij er buiten de eigen gelederen werd gekeken.

Het eerste geval was in de beginjaren van Red Bull. “Voordat we echt begonnen te winnen, ik weet niet meer precies wanneer, ongeveer rond 2008, toen waren we in gesprek met Fernando Alonso. Maar hij nam ons niet echt serieus, dus zo ver is het nooit gekomen.”

Maar bij Norris kwam Red Bull een stuk dichterbij. “We voerden serieuze gesprekken met Lando Norris, en we hadden zelfs al een contract klaarliggen. Hij zou dan naar AlphaTauri gaan, of Toro Rosso, zoals het toen heette. Helaas had hij twee contracten, en een van die twee had een clausule die deze overstap tegenhield.”

Marko vertelt niet in welke periode dit was, maar het zal niet later geweest zijn dan 2019. Aan het einde van dat jaar tekende Norris namelijk een nieuw contract met McLaren tot en met eind 2022, en in 2020 werd Toro Rosso omgedoopt tot AlphaTauri. Dat betekent dat Red Bull dus hoopte Norris binnen te halen vlak voor of vlak na zijn debuut in de Formule 1.

Het is uiteraard nooit zover gekomen, maar het is interessant om je voor te stellen hoe de carrière van Norris verlopen zou zijn als hij de overstap wel had gemaakt. Norris heeft regelmatig gezegd dat hij zich goed op zijn plek voelt bij McLaren omdat hij daar heeft kunnen meebouwen aan het team in plaats van binnen een rigide structuur te stappen. Het is dus maar de vraag of Norris zich in de Red Bull-familie op zijn plek had gevoeld.