F2-kampioen Pourchaire: 'Oneerlijk dat Bearman en Antonelli nu naar F1 gaan'

Formule 2-kampioen Theo Pourchaire wacht nog altijd op zijn kans in F1. Hij vindt het dan ook oneerlijk dat niet-kampioenen die kans wel krijgen.

Oliver Bearman en Andrea Kimi Antonelli. Voormalig F2-kampioen Theo Pourchaire had graag de kans gehad die zij hebben gekregen.

Nog niet zo lang geleden werd Theo Pourchaire gezien als een van de grootste talenten in de juniorenklassen. De Fransman vloog door de Formule 4 en 3 heen en maakte op achttienjarige leeftijd zijn debuut in de Formule 2. In die tijd werd hij gezien als een gegarandeerde toekomstige Formule 1-coureur.

Maar dat beeld is inmiddels wel wat veranderd. Pourchaire had drie jaar nodig om de titel te winnen in de Formule 2, en toen hij hem uiteindelijk won gebeurde dat op weinig overtuigende wijze. Dit jaar kwam hij uit in de Japanse Super Formula en in IndyCar, en ook dat was allebei niet bijster indrukwekkend. Al met al lijkt er weinig enthousiasme te zijn om hem daadwerkelijk naar de Formule 1 te halen.

En dat is best apart, want Pourchaire is al sinds jaar en dag verbonden aan het opleidingstraject van Sauber en is al sinds 2022 reservecoureur voor dat team. En laat nou uitgerekend Sauber nog een zitje vrij hebben voor volgend jaar. Het zou een makkelijke keuze moeten zijn, en toch lijkt Pourchaire niet echt op pole position te liggen voor dat stoeltje.

Motorsport.com vroeg de Fransman wat hij moet doen om dat zitje te bemachtigen, en dat bleek een vrij lastige vraag. “Ik vraag me dat zelf ook iedere dag af. Ik weet het niet. Ik heb mijn best gedaan. Natuurlijk klinkt het niet indrukwekkend dat ik F2 pas won in mijn derde jaar, maar ik won de titel toen ik twintig jaar oud was. Ik ben de jongste racewinnaar in de F2 en F3, dus ik heb niets te bewijzen. Ik heb gewoon een kans nodig, dat is alles.”

'Oneerlijk' dat anderen die kans wel krijgen

Pourchaire is overigens niet de enige F2-kampioen die nog wacht op een kans in de Formule 1. Zijn voorganger Felipe Drugovich sloot zich in 2022 aan bij Aston Martin en staat daar sindsdien aan de zijlijn. Intussen zijn niet-winnaars Oliver Bearman, Jack Doohan en Andrea Kimi Antonelli wel al bevestigd voor volgend jaar, terwijl Franco Colapinto dit jaar plotseling gepromoveerd werd.

“Van buitenaf lijkt dat erg oneerlijk, als je in mijn schoenen staat”, erkent Pourchaire. “Ik denk ook dat het bijvoorbeeld erg oneerlijk is voor Felipe. Zo is het helaas, dat is hoe de wereld van F1 werkt. Zoals ik al zei: ik hoop dat ik ooit mijn kans krijg. Ik ben bereid alles te geven, ik heb passie voor deze sport. Ik vraag nergens om, ik vraag alleen maar om een ​​stoel, een stuur en mijn kans in een auto.”