Tesla belooft zelfrijdende auto's ook naar Europa te brengen

De auto's van Tesla hebben in Amerika al een systeem om automatisch te rijden. Het merk van Elon Musk wil dat systeem nu ook naar Europa brengen.

Een laadstation van Tesla

Al jarenlang proberen autofabrikanten het sci-fi trucje van zelfrijdende auto’s van fictie naar de werkelijkheid te halen. Stukje bij beetje is daar vooruitgang in geboekt. Betere cruise control, automatisch parkeren, het zijn kleine voorbeelden van hoe deze technologie zich ontwikkeld heeft. En verschillende bedrijven hebben ook al experimenten gedraaid met robotauto’s die op eigen houtje een stukje kunnen rijden.

Maar niemand zet zo hard in op dit concept als Tesla. Sinds enkele jaren biedt Tesla het Full Self Driving (FSD) systeem aan in Noord-Amerika, al gaat dat met horten en stoten. Voorlopig is het systeem beperkt tot de Verenigde Staten en Canada, maar Tesla wil het nu ook naar Europa en China halen. Dat hangt echter wel af van de lokale wetgeving, zo geeft het bedrijf aan.

En dat is nog niet zo simpel. Europa is nogal streng met deze regels. Nog los van de EU in het geheel, zijn de individuele landen ook nog niet zo happig op deze techniek. Het Verenigd Koninkrijk beperkt de snelheid voor zelfrijdende auto’s bijvoorbeeld op 60 km/u. Duitsland staat zulke auto’s maar op hele specifieke plekken toe. Italië staat momenteel helemaal geen zelfrijdende auto’s toe, alleen slimme systemen zoals cruise control. De vraag wie er schuld heeft bij een ongeluk, de bestuurder of de auto, wisselt ook per land.

Er wordt wel gewerkt aan nieuwe regelgeving in heel Europa om meer ruimte te bieden aan zelfrijdende auto’s, maar dat loopt nog niet zo hard. Toch gaat Tesla proberen om - waar mogelijk - het systeem te introduceren in Europa. Systemen als dit worden vaak in rap tempo ontwikkeld zodra ze eenmaal op de weg zijn. Voor Tesla zou het dus een enorme meevaller zijn als dit ook in Europa en China uitgetest kan worden.