Ginetta levert met Akula een perfecte mix tussen raceauto en grand tourer

De nieuwe Ginetta Akula is onthuld en het lijkt zowaar de juiste combinatie te zijn tussen een raceauto en een auto voor een lange roadtrip.

De nieuwe Ginetta Akula

Het is altijd leuk om de creaties van kleinere automerken te zien. De grote giganten, zoals Volkswagen en Ford, moeten auto’s maken die zoveel mogelijk mensen aanspreken om zo hun gigantische kosten er weer uit te krijgen. Kleinere merken hoeven dat niet te doen. Die kunnen een of ander idioot idee bedenken, het in beperkte oplage uitbrengen, en als ze die paar exemplaren verkopen dan hebben ze hun investering wel weer terugverdiend.

En dat is dus precies het geval met de Ginetta Akula, een gloednieuwe creatie uit een gebied dat bekendstaat om zijn geweldige auto’s. Een echt Walhalla van snelheid. Het Mekka van de motorsport.
Yorkshire.

Inderdaad, een gebied van Engeland dat vooral bekendstaat om zijn schattige kleine hondjes en iets waarvan de Britten stug volhouden dat het een pudding genoemd moet worden, levert nu deze bizarre supercar op.

Wat maakt deze auto nou zo bijzonder?

Auto’s die niet bedoeld zijn voor de dagelijkse ritjes naar de supermarkt komen vaak in een van twee versies: ze zijn snel, of ze zijn comfortabel. Met comfortabel bedoelen we dan niet “ze hebben stoelverwarming”, we bedoelen “deze Lincoln Navigator heeft een speciale meditatie modus". Dat zijn een beetje de extremen die deze categorieën vaak ook opzoeken. Je hebt de luxe merken zoals Rolls Royce en Bentley, die meer voelen als een tweede huis dat ook nog eens kan rijden. En dan zijn er de snelle merken, zoals Pagani en Corvette, die de grenzen opzoeken van hoeveel PK je in een auto kan proppen voordat hij de geluidsbarrière doorbreekt en het chassis uit elkaar scheurt.

Natuurlijk zijn er wel pogingen om die twee uitersten te overbruggen. Lamborghini, Ferrari, Aston Martin en Porsche hebben de afgelopen jaren hun uiterste best gedaan om die gulden middenweg te vinden, en dat is ze soms ook wel gelukt. Maar zij hebben tientallen ontwerpers en ingenieurs die daar dag en nacht mee bezig zijn. Dit zie je niet vaak gebeuren bij een klein merk uit Yorkshire met 70 medewerkers. Maar dat is exact wat Ginetta nu heeft gedaan.

Hoe snel is de Akula?

Even wat cijfers. De Akula heeft een V8 met 600 PK, 670 Nm en produceert 5100 rpm. De auto weegt in totaal zo’n 1200 kilo doordat elk stukje oppervlak van koolstofvezel en aluminium is gemaakt. Dat betekent dat de auto een topsnelheid heeft van 290 km/u en van nul naar honderd gaat in 2.9 seconden.

Dat alles komt voort uit datgene wat Ginetta al ruim 70 jaar in leven heeft gehouden: racen. Het merk is namelijk inherent verbonden met racewagens en verschillende raceklassen. Daardoor weet Ginetta precies hoe een auto eruit moet zien en wat voor onderdelen er in de auto moeten zitten om hem zo snel mogelijk te laten gaan. Sterker nog, verschillende onderdelen - zoals de remschijven en het onderstel - komen rechtstreeks uit de racewagens van Ginetta.

Hoe comfortabel is de Akula?

Volgens de baas van Ginetta moet de Akula even goed zijn in een ronde op het circuit van de Nurburgring, als in de lange rit van Yorkshire naar dat circuit. Het moet dus ook een prettige rijervaring zijn. En als we naar de informatie kijken die Ginetta ons heeft aangeleverd, dan lijkt dat zowaar gelukt te zijn ook.

De Akula heeft - hou je vast - bekerhouders! En een radio, airconditioning, verwarming, een touchscreen infotainment scherm met bluetooth, en een draadloze snellader voor je smartphone. De kofferbak is met 473 liter ruim genoeg voor alle vakantiebagage, en het bereik van 725 kilometer zorgt dat je ook al een heel eind komt op weg naar die vakantiebestemming. De stoelen zijn ook geen keiharde racestoelen, maar comfortabele stoelen met schuimrubber erin. Goed, het stuur ziet er nog steeds uit als iets uit een raceauto, maar dat nemen we dan maar even voor lief.

Al met al lijkt het erop dat Ginetta zowaar een rivaal voor Ferrari en Aston Martin heeft weten te maken. Dat is ook terug te zien in de prijs: met €325.000 zit de Ginetta met gemak in hetzelfde bereik als deze luxe merken.