FIA: Honda en Alpine hebben procedurele regels F1-costcap overtreden

Twee motorleveranciers hebben zich niet gehouden aan de regels van de costcap, zo onthult de FIA. De straf zal waarschijnlijk erg mild zijn.

De FIA

De zogeheten ‘costcap’ werd in 2021 in de Formule 1 geïntroduceerd. Het idee was dat teams maar een beperkt bedrag per jaar uit mogen geven, zodat de rijkere teams niet eindeloos kunnen blijven ontwikkelen terwijl de kleinere teams met een beperkt budget hopeloos achter blijven. In dat eerste jaar bleek het nog een beetje lastig voor de teams, want verschillende teams overtraden de regels.

Vooral Red Bull, dat in een verhitte titelstrijd zat met Mercedes dat jaar, werd uitgelicht als een team dat de regels had overtreden. Hoewel het niets veranderde aan de uitslag van 2021, werd Red Bull wel bestraft voor hun overtredingen, met een financiële boete en minder testtijd in de windtunnel.

In 2022 hield iedereen zich netjes aan de regels. Nu heeft de FIA de data van 2023 gepubliceerd. Opnieuw hebben alle tien de teams zich netjes aan de financiële regels gehouden. Maar er is nu iets nieuws bijgekomen. Omdat de ontwikkeling van de nieuwe generatie motoren van 2026 inmiddels in volle gang is, heeft de FIA ook gekeken of alle motorleveranciers zich aan de regels hebben gehouden. En dat blijkt niet helemaal het geval.

Het gaat niet om ernstige overtredingen, zo geeft de FIA aan. Honda (momenteel leverancier van Red Bull en RB, toekomstig leverancier van Aston Martin) en Alpine - dat alleen aan het eigen team motoren levert - hebben zich schuldig gemaakt aan procedurele overtredingen. Qua financiën zit het dus allemaal wel goed, ze hebben zich alleen niet aan de administratieve regels gehouden. Dat kan bijvoorbeeld gaan om documenten te laat indienen of geen antwoord geven als er een verzoek om inzage is gedaan door de FIA.

“Honda en Alpine hebben de financiële regels niet overtreden”, benadrukt de FIA. “Ze hebben allebei in goed vertrouwen gehandeld en werken op dit moment samen met ons om dit af te ronden. Gezien de aard van de overtreding, de complexiteit van de regels, en het feit dat dit pas het eerste jaar is, is het ons doel om de zaak met de twee leveranciers te settelen via een overeenkomst.”

Als er al een straf gaat volgen, dan zal het waarschijnlijk een geldboete zijn. Het is aan de FIA om te bepalen of de overtreding ernstig genoeg is om überhaupt te bestraffen. Het is vergelijkbaar met wat er gebeurde met Williams en Aston Martin in 2021, toen zij ook een overeenkomst sloten met de FIA om hun procedurele overtredingen te regelen.