Leclerc zet pole reeks in Baku voort, Norris valt uit in Q1

In een chaotische kwalificatie heeft Charles Leclerc pole position veroverd voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. Oscar Piastri start naast hem in Baku, met Max Verstappen op plek zes.

Charles Leclerc

Het was altijd al zeker dat de kwalificatie in Baku chaotisch zou worden, maar dit zullen niet veel mensen hebben voorspeld. Lando Norris lag al in Q1 uit de kwalificatie. De McLaren-coureur, die hoopte in te kunnen lopen op Max Verstappen dit weekend, werd het slachtoffer van de baan-evolutie die vaak plaatsvind op stratencircuits. In zijn laatste poging had Norris last van een gele vlag, waardoor zijn laatste geldige ronde slechts genoeg was voor plek 17.

Verstappen zelf voelde zich ook bepaald niet prettig op de baan. Tenminste, dat beweerde hij. Maar in Q2 was daar niets meer van te merken toen hij de snelste tijd zette in zijn eerste poging. Niemand kon meer aan die tijd komen. Grote verrassing van het weekend was Williams, dat beide auto's in Q3 wist te krijgen. Oliver Bearman liep door een lock-up net een plekje in de laatste sessie van de kwalificatie mis. Desondanks was het wel genoeg voor een beter resultaat dan zijn teamgenoot Nico Hulkenberg, die toch bekend staat als een kwalificatie-meester.

Williams viel weer op in Q3, maar niet vanwege de prestatie op de baan. Alex Albon reed namelijk naar buiten met de ventilator nog op de auto. De Williams-coureur moest de auto aan de zijkant parkeren en moest zelf de ventilator van de auto afhalen. Dat gaat mogelijk nog tot een straf leiden.

Op de baan was het Charles Leclerc die oppermachtig was in Q3. Het is de vierde keer op rij dat hij pole position verovert in Baku. Oscar Piastri en Carlos Sainz waagden nog een poging, en ook straatvechter Sergio Perez leek op koers om het hem moeilijk te maken, maar uiteindelijk kon niemand de tijd van de Ferrari verbeteren. Verstappen moest het doen met een zesde plek.

Volledige uitslag kwalificatie Baku

Positie Coureur Team
1 Charles Leclerc Ferrari
2 Oscar Piastri McLaren
3 Carlos Sainz Ferrari
4 Sergio Perez Red Bull
5 George Russell Mercedes
6 Max Verstappen Red Bull
7 Lewis Hamilton Mercedes
8 Fernando Alonso Aston Martin
9 Franco Colapinto Williams
10 Alex Albon Williams
11 Oliver Bearman Haas
12 Yuki Tsunoda RB
13 Pierre Gasly Albine
14 Nico Hulkenberg Haas
15 Lance Stroll Aston Martin
16 Daniel Ricciardo RB
17 Lando Norris McLaren
18 Valtteri Bottas Sauber
19 Zhou Guanyu Sauber
20 Esteban Ocon Alpine