Marko geeft trap na: 'Ricciardo had dat killer instinct niet meer'

Het vertrek van Daniel Ricciardo bij RB was onvermijdelijk, zo stelt Helmut Marko. De Australiër had niet meer het talent en instinct dat Red Bull zocht.

Helmut Marko over Daniel Ricciardo

Toen Daniel Ricciardo halverwege 2023 de plek van Nyck de Vries overnam bij AlphaTauri, was het vrij duidelijk wat zijn eigenlijke doel was. Hij wou niet bij AlphaTauri (nu RB) blijven, hij wou weer terug naar Red Bull. Dat is overduidelijk niet gelukt, en nu moet hij het veld ruimen voor Liam Lawson.

Het zal een groot verlies voor de Formule 1 zijn, want Ricciardo is een van de meest geliefde gezichten in de paddock. Verschillende coureurs en teams namen dan ook welgemeend afscheid van de Australiër deze week. Maar Red Bull-adviseur Helmut Marko koos voor een iets andere aanpak. In gesprek met Motorsport-Total besloot de Oostenrijker kritisch en uitgebreid te kijken naar de prestaties van de coureur en nog even de vinger op de zere plek te leggen.

“Ik weet niet precies wat er is gebeurd”, geeft Marko toe. “Als we dat wel wisten, dan hadden we hem wel geholpen. Maar zijn snelheid, zijn late rem-acties… de afgelopen jaren probeerde hij het nog wel, maar dat zat er niet meer in. Het killer instinct was weg. We hadden duidelijk gemaakt dat hij het significant beter moest doen dan Yuki Tsunoda en dat lukte maar in een paar races.”

Marko wijst naar de overstap van Red Bull naar Renault in 2019 als het moment dat het allemaal misging voor Ricciardo. Er was al een mondelinge overeenkomst gesloten met Ricciardo voor dat seizoen, zo beweert Marko. “Maar hij twijfelde aan de Honda-motor waarmee we zouden gaan rijden. Blijkbaar had hij meer vertrouwen in de praatjes van Renault en [toenmalig teambaas] Cyril Abiteboul.”

“Het verhaal van de verloren zoon die terugkomt naar Red Bull is dus nooit uitgekomen”, stelt Marko filosofisch. “Hij zegt zelf dat hij er vrede mee heeft, en we zullen zien wat zijn toekomstplannen zijn. We hebben voor de race in Singapore aan duidelijk gemaakt hoe het ervoor stond. Die snelste raceronde aan het eind was een waardig afscheid. Dat gaf aan dat hij het nog steeds wel kon. Niet meer de hele tijd, en niet op het niveau dat we van hem hadden verwacht bij Red Bull, maar het was wel een geweldige prestatie.”

Zoals Autobahn al eerder voorspelde, wil Red Bull niet volledig af van Ricciardo. Als het aan Marko ligt, blijft de Australiër nog wel betrokken bij het team. Niet als coureur, maar als vertegenwoordiger van het merk. Ricciardo is daar nog niet op ingegaan, wat volgens Marko ook logisch is. “Hij heeft tijd nodig om na te denken over zijn toekomst. Maar hij is een van de populairste F1-coureurs, vooral in Amerika. Ik denk niet dat hij in een andere racecategorie terecht komt. Als hij niet meer actief racet, wil hij deze PR-activiteiten misschien wel doen.”