Dit jaar al ruim €1.3 miljoen aan boetes door flitspalen bij spoorwegen

Door flitspalen te plaatsen bij een aantal spoorwegovergangen, heeft ProRail heel wat boetes uit kunnen delen. Het doel is uiteindelijk de veiligheid.

Een spoorwegovergang. ProRail heeft flitspalen geplaatst bij een flink aantal van dit soort punten, waardoor veel boetes zijn uitgedeeld.

Afgelopen februari begon ProRail met een experiment bij de Nederlandse spoorwegen. Op een aantal plekken - vooral in Utrecht en Noord-Holland - werden flitspalen opgezet. Dat gebeurde volgens ProRail vooral bij de gevaarlijkste spoorwegovergangen. In totaal staan er nu twaalf van deze flitspalen verspreid door ons land. De focus van deze flitspalen ligt op mensen die het rode licht bij de overgang negeren.

En dat blijken nogal wat mensen te zijn. Tussen februari en oktober hebben deze flitspalen in totaal 6395 boetes uitgedeeld. Dat zijn ook fikse boetes: automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs mogen 300 euro neerleggen als ze geflitst worden. Voor brom- en snorfietsers ligt het bedrag op 210 euro. Dat betekent dus dat er al minstens 1,34 miljoen euro aan boetes is uitgedeeld door deze flitspalen. En waarschijnlijk nog wel meer, want volgens ProRail zijn het vooral personenauto’s die beboet zijn.

De flitspalen registreren het nummerbord van een voertuig. Daardoor is het alleen mogelijk om boetes uit te delen aan gemotoriseerde voertuigen. In andere woorden: fietsers en voetgangers kunnen geen boete krijgen van deze flitspalen. Maar zij worden nog steeds op de foto gezet en een BOA kan nog steeds een boete aan hen uitdelen. “Dit geeft ons wel meer inzicht”, vertelt een woordvoerder van ProRail over de geflitste voetgangers en fietsers. “We kunnen dan bijvoorbeeld met onze eigen BOA’s controleren.”

Nog los van dat het veel geld oplevert, merkt ProRail ook dat er een positieve ontwikkeling plaatsvindt door deze flitspalen. “Het is zorgelijk dat mensen zich niet aan de regels houden. Maar het mooie is: we zien ook een gedragsverandering en dat is het doel van de flitscamera's. Eigenlijk willen we niet heel veel boetes geven, we willen dat mensen veilig doen.” In Bunnik, waar de eerste camera werd geplaatst, is het aantal boetes bijvoorbeeld gedaald van 25 per week naar 10 per week. In Bussum stond het aantal wekelijkse boetes op 108, inmiddels zijn dat er nog maar 46.

ProRail hoopt uiteindelijk 40 flitspalen door heel Nederland te kunnen zetten. Waar en wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend.