Steiner over scheld-rel Verstappen: 'Gaan ze Max nu in de cel gooien ofzo?'

Gunther Steiner vindt dat de FIA de hele situatie met Max Verstappen en het schelden volledig verkeerd aangepakt heeft. 

Voormalig Haas-teambaas Gunther Steiner

Een paar weken terug botsten Max Verstappen en de FIA op een vrij explosieve wijze. De Nederlander gebruikte het woord “fucked” om zijn auto een race eerder te beschrijven. De FIA was daar niet van gecharmeerd en beloonde dat gedrag met een taakstraf. Verstappen liet zijn onvrede blijken door zo min mogelijk te zeggen in de persconferenties verder in het weekend en stond de journalisten alleen uitgebreid te woord buiten de perszaal van de FIA.

Iemand die ook bepaald niet wrang is van een scheldwoord zo nu en dan, is voormalig Haas-teambaas Gunther Steiner. Steiner verscheen deze week in de podcast van Sky Sports, waar hem nog werd gevraagd naar de hele kwestie rondom Verstappen en het vloeken. Steiner vindt vooral dat er van een mug een olifant wordt gemaakt.

“Max vloekte over de situatie. Hij maakte een opmerking over zijn auto. Is het juist? Nee. Is het verkeerd? Nee. Hij koos gewoon voor een bepaalde terminologie. Prima. Hoe meer je hier over begint, hoe meer controverse je creëert, hoe meer mensen het er over gaan hebben.”

Wel denkt Steiner dat FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem het volledig verkeerd aangepakt heeft. “Hoe ik het aan zou pakken? Elke race is er een meeting met de twintig coureurs. Ik zou daar gewoon zeggen: ‘Hey jongens, ik wil iets bereiken, kunnen jullie me helpen. Ik wil graag dat we met zijn allen wat minder vloeken.’ Dit zijn twintig intelligente mensen, die gaan hier niet moeilijk over doen. Maar als je zegt dat ze anders een boete krijgen ofzo, dan gaan ze je uitdagen.”

“Het is ook moeilijk voor zo’n coureur”, vervolgt Steiner. “Als je in zo’n auto zit en je gaat 350, 360, en je wordt afgesneden door iemand, dan ga je in de emotie van zo’n moment niet rustig nadenken. Als je dan zegt ‘Wat een f-ing idioot’, dan bedoel je niet dat iemand een f-ing idioot is, maar je vraagt hem dan in feite ‘wat deed je daar nou?’. En de TV censureert het toch al. We zijn emotionele mensen, wat zou je dan moeten zeggen? ‘Oh, goede vriend, dat was niet zo handig’? Nee, natuurlijk niet, dat doe je niet als je in de adrenaline zit. Maar dat definieert ons ook als sport, die emotie. Waarom zou je anders kijken?”

Maar het grootste probleem volgens Steiner, is dat de FIA zichzelf nu klem heeft gezet in deze houding. Terugkrabbelen kan niet echt, maar op volle kracht doorzetten is volgens Steiner ook een slecht idee. “Ze hebben het gewoon te groot opgeblazen. Iemand gebruikt het f-woord, prima, niet nog eens doen, en door. Max heeft gezegd dat hij de straf niet gaat vervullen, dus wat nu? Moet hij nu naar de cel ofzo?”

Formule 1
  • NL Beeld / Pro Shots