Wie zijn al die nieuwe gezichten op de baan vandaag?

In de eerste vrije training voor de Grand Prix van Mexico gaan we een hoop nieuwe gezichten zien. Wie verschijnen er allemaal op de baan vanavond?

Een F1-grid, waar veel nieuwe coureurs zullen verschijnen

Om 20:30 Nederlandse tijd begint vanavond de eerste vrije training voor de Grand Prix van Mexico. Maar daarbij verschijnen er een hoop nieuwe namen op de baan die we normaal gesproken niet zien. En dat heeft alles te maken met een speciale regel in de Formule 1.

Het is namelijk zo dat elk team minstens twee keer per jaar een ‘rookie’ in de auto moet zetten tijdens een VT1. Deze rookie mag niet meer dan twee races hebben gereden in de Formule 1. Franco Colapinto en Liam Lawson tellen dus bijvoorbeeld al niet meer, want die hebben inmiddels al wat meer races erop zitten. Maar liefst vijf verschillende teams hebben het raceweekend in Mexico gekozen om aan een deel van deze eisen te voldoen.

Een van de rookies kennen we inmiddels maar al te goed. Oliver Bearman heeft dit jaar al twee races gereden in de Formule 1 en voldoet dus nog maar net aan de eisen. Hij heeft dit jaar al vaker zijn opwachting gemaakt in de trainingen om voor Haas te rijden, waar hij volgend jaar het volledige seizoen voor gaat rijden. Dit keer verschijnt hij echter in de kleuren van Ferrari.

Zijn huidige Formule 2-teamgenoot Andrea Kimi Antonelli kennen de meesten van ons ook wel. Hij zal volgend jaar voor Mercedes rijden als opvolger van Lewis Hamilton. Eerder dit jaar verscheen hij ook al in een vrije training, al verliep dat niet geweldig. Hopelijk voor hem gaat het dit keer beter.

De andere nieuwe gezichten zijn misschien wat minder bekend bij het grote publiek. Aston Martin zet Felipe Drugovich in. De Braziliaan greep in 2022 de titel in de Formule 2 en is sindsdien reservecoureur van Aston Martin. Bij McLaren rijdt IndyCar-coureur Pato O’Ward de training ten overstaan van zijn thuispubliek. O’Ward komt in IndyCar ook uit voor McLaren, dus hij is inmiddels welbekend binnen het team. Datzelfde kan niet gezegd worden voor de coureur die voor Sauber de training gaat rijden: Robert Shwartzman. Shwartzman is eigenlijk reservecoureur van Ferrari, maar zal dit weekend in actie komen voor Sauber. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Shwartzman bij Ferrari aangesteld was door Mattia Binotto, die tegenwoordig de leiding heeft bij Sauber.