VW stopt Porsche-technologie in nieuw motorblok

Vandaag en morgen vindt in Wenen het jaarlijkse motorsymposium plaats, een evenement waar VW vorig jaar haar 6.0 W12 TSI onthulde. Dit jaar doen de Duitsers iets bescheidener, en presenteren een 1.5 TSI Evo met een vleugje concerninteelt.

Onderstaande wordt een vrij technisch verhaal, want het gaat tenslotte om iets dat van een stoffig motorcongres komt, wie liever lillend vlees en dikke memmen velgen ziet moet even verderop naar de GTI-meet aan de Wörthersee kijken. De 1.5 TSI Evo komt uit de EA211-familie, het huidige 3- en 4-cilinderblok van VW. De 1.5 is een vierpitter met een cilinderinhoud van 1.498 cc, die de 1.4 TSI moet gaan vervangen. Hij komt in vermogens van 130 of 150 pk, en beschikt over cilinderuitschakeling. Al met al moet er in het nieuwe blokje zo tot 1 liter/100 km bespaard worden op het verbruik.

Een nieuwe toevoeging is VTG, een techniek die bij dieselmotoren zeer gebruikelijk is, maar veel lastiger is toe te passen op benzinemotoren. Porsche kwam er als eerste mee in de 911 (997) Turbo, en inmiddels is de technologie dus ook van de boxers naar de kleinere lijnmotoren doorgesijpeld.

Volkswagen koos ervoor de cilinderinhoud minimaal te vergroten omwille van koppel en loopkarakteristiek van de motor. Onderaan de keten hebben ze al een 1.0 TSI driecilinder, dus van daar is een 1.5 viercilinder een logische tussenstap naar de 2.0 erboven (als we de 1.2 TSI even buiten beschouwing laten). Dit is een strategie die bijvoorbeeld ook Ford hanteert. We verwachten de 1.5 TSI aan het eind van het jaar in de Polo, waarvan de 1.4 BlueGT (150 pk) sinds januari van dit jaar niet meer verkrijgbaar is, en modellen hierboven. Bijvoorbeeld in de Golf, die tegen die tijd aan een facelift toe is.

De sterkste variant van 150 pk krijgt bovendien een APS-coating in de cilinders, wat staat voor atmospheric plasma spray. Dat is een heel duur woord voor een coating die de weerstand tussen zuiger en cilinderwand moet verminderen, net zoals Nanoslide dat bijvoorbeeld doet bij Mercedes.

VW hamert erop dat het dikkere koppel van maximaal 200 Nm (voor de 130 pk-variant) al vanaf 1.300 toeren beschikbaar is, en dat de motor bovendien onder dagelijkse omstandigheden merkbaar sappiger aanvoelt dan zijn licht kleinere voorganger. Evenals in de nieuwe Audi A4 2.0 wordt bij deze TSI gebruikgemaakt van de Miller-slag. De compressieverhouding bedraagt 12,5:1, en techniekfappers kunnen zich aan onderstaande afbeelding tegoed doen.

Tot slot nog een paar statistiekjes en een grafiek die de lineaire vermogensopbouw van de 1.5 TSI Evo toont. Ook zien we dat de motor over een behoorlijk lange slag beschikt, een duidelijke trade-off van minder toeren voor meer koppel.