Syd Mead, maker van neofuturistische designs, overleden

Een van de grote visueel artiesten, industrieel designers, en algehele inspiraties voor iedereen die van science fiction houdt, is overleden. De naam Syd Mead zal u wellicht niet veel zeggen, maar als u Blade Runner kent, kent u zijn designs.
Syd Mead 1933-2019

Mead leverde vooral concept art voor sci-fi films, waarvan de bekendste Blade Runner (beide versies) en Tron zijn, maar hij waagde zich ook aan autodesigns. Onder zijn vroege designs valt onderstaande Ford Gyron uit 1961. Zijn daily driver was een Chrysler Imperial (1972), met de naam Fabulon. Deze auto werd niet lang geleden aan een verzamelaar verkocht. 

De in Minnesota geboren Mead leed aan lymfeklierkanker, maar werkte bijna tot het einde van zijn leven door. In september van dit jaar kondigde hij aan zich terug te trekken, op 86-jarige leeftijd. Tijdens zijn leven werkte hij niet alleen voor de filmindustrie, ook Volvo Trucks, Ford en Honda behoren tot zijn voormalig werkgevers/opdrachtgevers. Hieronder nog enkele van zijn designs, met onder andere de klassieke wigvorm, die we kennen uit de jaren '70.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e85835c144ca', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });