De toekomst van de sportwagen telt vier schrale cilinders

Ach en wee. Waar is de tijd gebleven dat sportwagenfabrikanten met grommende achtcilinders kwamen, en hun mindere kindjes met een zespitter outilleerden? Wie in de toekomst instapt moet zich tevreden stellen met een viercilinder.

Tien jaar geleden was het nog ondenkbaar, maar de laatste tijd hebben we voorbeelden te over: Porsche 718 Boxster/Cayman, de Ford Mustang met een viercilinder (ok, in de jaren '80 hadden ze ook een 2.3 viercilinder, met 90 dikke pk's destijds), en Jaguar komt met een viercilinder F-Type. Jazeker, de grommende kat wordt de mond gesnoerd, en wat resteert is het poeslieve gepiep van een pasgeboren kitten. Denken we, want we hebben alleen nog foto's gezien van een afplak-F-Type met een Boxster-esque uitlaat.

Het grote voordeel van deze downsizing is dat instappen een stuk bereikbaarder wordt. Vooral voor de F-Type: de tweezitter koop je momenteel voor tussen de 94.650 euro (3.0 V6) en 199.750 euro (de SVR met 575 pk).

Aangezien de downsizewoede ook bij BMW gaande is mogen we aannemen dat de met Toyota ontwikkelde Supra- slash Z4-opvolger (Z5?) zeker een viercilinder onder de kap krijgt. Heck, de huidige Z4 heeft al kleine vierpittertjes, dus misschien wordt het wel een driecilinder. En mocht Volvo ooit nog besluiten de C70 een opvolger te geven, dan is een kwartet aan zuigers zelfs het maximaal haalbare. De Zweden besloten namelijk enkele jaren geleden dat alles met meer dan vier cilinders stom is.

En op zich... elke man weet: het gaat niet om de omvang, het gaat om wat je ermee doet. En dankzij steeds verfijndere turbo-hulpstukken trekken we anno 2016 veel meer uit een vierpitter dan voorheen uit een atmosferische zescilinder. Ter illustratie: de Porsche Boxster. Toen het model in 1996 op de markt kwam lag er een 2.5 liter zescilinder boxermotor in, goed voor 204 pk en 245 Nm. De auto deed 0-100 in 6,9 seconden en haalde een top van 240 km/u. Nu, 20 jaar later, krijgt de wereld minder cilinders, maar betere cijfers in zijn instap-Boxster: 300 pk en 380 Nm uit een 1.988 cc tellende viercilinder, met een 0-100-tijd van 4,9 seconden en een top van 275 km/u. Dat is 50% meer grunt, en een volle 2 seconden eerder van stilstand naar drie cijfers, in een auto die zo'n 100 kg meer weegt. Yay vooruitgang!

Enfin, het enige waar het koopvolk zich nog even overheen moet zetten, is het feit dat hij top dollar betaalt voor een auto die een kleiner blokje onder de kap heeft dan zijn E90 BMW 330i. Maar de weg wordt al geplaveid door de BMW 740 Le en de Volvo XC90 Excellence, beide (mits je de Bimmer een beetje aankleedt) 2 liter vierpittertjes met een prijskaartje dat ver over de euroton gaat. Tijd om te downsizen dus, stelletje dino's. En wie net als Michelle Rodriguez hierboven 320 km/u wil rijden kan ook nog steeds een F-Type SVR kopen natuurlijk. Het verschil tussen u en haar is dat zij er dik voor betaald kreeg, en u niet. Had u maar Hollywoodacteur moeten worden.